Lenovo draagt gevolgen van verminderde vraag naar pc’s

Lenovo merkt in zijn omzetcijfers dat pc’s minder in trek zijn. Tien kwartalen lang bleef de omzet uit de pc-verkoop groeien.

Na tien kwartalen lang groeiende omzetcijfers te kunnen voorleggen voor de verkoop van pc’s, houdt het op voor Lenovo. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van het bedrijf. De toestellen vlogen over de toonbank tijdens de pandemie, maar dat keert nu.

De omzetdaling bij Lenovo komt niet als een verrassing voor wie de cijfers van de pc-markt goed opvolgt. IDC en Gartner wezen al op een daling van vijftien tot twintig procent in het aantal verscheepte toestellen.

lees ook

Pc-verkoop daalt met 20 procent, promoties lonken

Rechtgetrokken door andere verkopen

Lenovo kon zijn omzetdaling goed opvangen door succes in andere diensten en besparingen. De besparingen vonden plaats in de departementen van onderzoek en ontwikkeling en marketing, maar ook door minder promoties uit te keren in vergelijking met vorig jaar.

Onder de groeiende divisies zitten de ‘solutions and services’-dienst en de infrastructuur-dienst. De meeste inkomsten haalt het bedrijf uit diensten die zich niet bezighouden met pc-verkoop, verkopen daar bepalen 37 procent van de inkomsten. Een dikke elf procent meer dan vorig jaar het geval was.

De nettowinst groeide tot 541 miljoen dollar, een stijging van zes procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Het bedrijf haalde dan ook aan dat het op schema lag om op middellange termijn de winst van het bedrijf te verdubbelen.

Beterschap?

De pc-verkoop zelf daalde met zeven procent, wat zorgt voor 13,7 miljard dollar minder inkomsten dit kwartaal uit deze divisie. Het bedrijf verwacht wel dat de omzet uit pc’s hoger zal blijven dan voor de pandemie, dankzij het hybride werkmodel.

De kanteling tekende de kwartaalcijfers die HP in de zomer vrijgaf ook al. Het bedrijf draaide vier procent minder omzet en beterschap werd er niet voorspeld. Daar sluit de voorspelling van IDC bij aan, de tegenvallende verkoop zal volgens het onderzoeksbureau ook volgend jaar nog aanhouden. Intel onderneemt zelfs stappen om de omzetdaling op te vangen, de chipmaker zou fors gaan snoeien in het personeelsbestand.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home