IDC voorspelt twee magere jaren voor pc-verkoop

MSI laptop

IDC stelt zijn voorspelling voor de verkoop van pc’s bij. Niet alleen dit jaar wordt mager, ook volgend jaar zal waarschijnlijk tegenvallen.

De Covid-pandemie met de verschuiving naar telewerk was goed voor de pc-verkoop, deze post-covid-periode niet. Dat stellen de analisten van IDC vast. De vraag daalt en zal zich niet meteen herstellen, al merkt IDC wel dat de verkoop voorlopig nog boven het niveau van voor de pandemie blijft.

Voor 2022 verwacht IDC dat de verkoop met 12,8 procent zal terugvallen tot 305,3 miljoen stuks. Dat is een sterkere daling dan de initieel voorspelde 8,22 procent. De huidige economische situatie met torenhoge energieprijzen, inflatie en economische onzekerheid doet daar ongetwijfeld geen goed aan. Ook de tabletmarkt zal krimpen en dat met 6,8 procent.

Groei vanaf 2024

In 2023 zal de markt dan opnieuw krimpen, al evolueert de verkoop volgens IDC tegen dan naar een stabilisatie. Tegen het einde van 2023 voorspellen de analisten een terugval van 2,6 procent voor de gecombineerde markt van tablets en pc’s, waarna er in 2024 opnieuw groei volgt.

Op de middellange termijn zal de consumentenmarkt volgens de onderzoekers meer naar het premium-segment evolueren. Economisch herstel gecombineerd met vernieuwingscycli voor enterprises zullen de groei verder stuwen. Pieken zoals tijdens de pandemie verwacht IDC evenwel niet meer.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home