Kyndryl splitst af van IBM met weinig enthousiasme van beurs

Kyndryl

IBM vervolledigt de afstoting van zijn infrastructuurbusiness. Het nieuwe bedrijf, Kyndryl, maakt harten van investeerders niet meteen warm.

IBM wil focussen op cloud, consulting, software en de verkoop van specifieke hardwareproducten. Infrastructuurbeheer, wat de taak was van de Global Technology Services (GTS)-divisie, hoort niet bij de toekomstplannen. GTS was in 2011 nog goed voor meer dan 40 miljard dollar aan omzet, terwijl de divisie eind 2020 nog maar nets minder dan 26 miljard kon voorleggen. IBM bestempelde de activiteiten van GTS in 2020 al als ballast en plande zich ervan te ontdoen.

Duidelijke investeerdersreactie

De oplossing: een nieuw bedrijf met daarin de activiteiten die IBM niet meer aanstaan. Dat bedrijf werd om de één of andere onverklaarbare reden Kyndryl genoemd. Vandaag is de afstoting van Kyndryl compleet. Investeerders reageren op de NYSE meteen, en niet bepaald enthousiast. Het Kyndryl-aandeel daalde onmiddellijk met ongeveer twee procent.

IBM profiteert wel: na een flinke daling eind oktober omwille van teleurstellende kwartaalresultaten, schiet het aandeel opnieuw de hoogte in. Het lijkt erop dat ook investeerders IBM liefst zonder de activiteiten van Kyndryl zien.

Bredere oplossingen

Dat impliceert een matige start voor het nieuwe bedrijf, dat desalniettemin groeiambities heeft. Het is de hoop dat Kyndryl als onafhankelijke dienstverlener meer klanten zal werven. De organisaties hoeft zich immers niet meer te beperken tot producten van IBM, maar kan bredere oplossingen aanbieden.

Daar staat tegenover dat de markt voor beheerde infrastructuur het moeilijk heeft. In heel veel gevallen is de publieke cloud immers een flexibeler en eenvoudiger alternatief. Kyndryl moet nu opboksen tegen die realiteit zonder de slagkracht (en de naam) van IBM.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home