IBM splitst in twee bedrijven vanaf eind 2021

IBM

CEO Arvind Krishna stopt alle business met lage marges in een nieuw bedrijf en focust met IBM voortaan op clouddiensten met hogere marges. De verandering houdt in dat IBM op een andere manier zal werken na in 2021.

Krishna benadrukt dat IBM de afgelopen decennia regelmatig zulke drastische beslissingen heeft genomen. In de jaren ’90 splitste het zijn netwerktak af, in de jaren ’00 de pc-business en vijf jaar geleden de halfgeleidertak. Al deze keuzes werden gemaakt omdat ze niet per sé veel toevoegden aan de totale waarde van IBM.

Krisna volgde in april oud-CEO Ginni Rometty op (zij is nog steeds IBM executive chairman), maar hij benadrukt dat er al jaren aan deze spin-off wordt gewerkt om opnieuw focus te zoeken over het huidige brede businessmodel.  

IBM en NewCo

De nieuwe spin-off heeft nog geen formele naam en wordt nu getiteld ‘NewCo’ door IBM richting investeerders. Dankzij de spin-off kan IBM zich voortaan focussen op zijn open hybride cloudplatform dat volgens Krisna een marktopportuniteit van 1 miljard dollar heeft. Nieuw bedrijf NewCo wordt onmiddellijk een van ’s werelds grootste managed infrastructure service providers omdat het de volledige klantenlijst krijgt van IBM. Concreet betekent dit 4.600 accounts, inclusief ongeveer 75 procent van de Fortune 100-bedrijven.

Concreet gaat IBM voortaan alles met cloud doen, terwijl NewCo zich ontfermt over het hosten van infrastructuur en andere IT-noden. Dat is een slimme zet van IBM, omdat het in NewCo zijn lage marge-operatie kan stoppen. Die markt daalt vandaag omwille van de opmars van cloud en automatisatie en dat heeft vandaag een grote invloed op de cijfers van IBM als één bedrijf.

Investeerders smaken de opsplitsing van IBM naar IBM en NewCo. Na de aankondiging steeg het aandeel met zeven procent. In zijn nieuwe vorm is IBM vandaag goed voor 59 miljard dollar omzet, tegenover 19 miljard dollar voor NewCo. Big Blue benadrukt dat beide bedrijven een sterke strategische relatie behouden.

Tip: Red Hat geeft boost aan kwartaalcijfers van IBM

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home