Microsoft Azure nu meer dan half zo groot als AWS

cloud computing

Amazon Web Services blijft met voorsprong de grootste leverancier van cloudinfrastructuur, maar in 2019 draaide het voor het eerst minder dan het dubbele van de omzet van zijn dichtste rivaal, Microsoft.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Canalys, dat stelt dat de IaaS-markt in 2019 met 37,6 procent is gegroeid tot een totaal van 107,1 miljard dollar. Het onderzoeksbureau voorziet voor 2020 een verdere groei met 32 procent tot 141 miljard dollar.

Tegen 2024 zou de markt voor cloudinfrastructuur zo’n 284 miljard dollar waard zijn, ofwel meer dan een verdubbeling op vijf jaar tijd. Dat brengt opportuniteiten met zich mee voor spelers als Microsoft Azure en Google Cloud om het dominante Amazon Web Services onder druk te zetten.

AWS ging in 2019 met ongeveer een derde (32,3%) van de koek lopen, voor een totaal van 34,6 miljard dollar. Het moet nauwelijks marktaandeel prijsgeven en blijft met stip op nummer één. De recente lancering van Outposts en Local Zones zal volgens Canalys helpen om die positie vast te blijven houden.

Google nog niet uitgespeeld

De snelste groeier was Google Cloud, dat zijn omzet bijna zag verdubbelen, van 3,3 tot 6,2 miljard dollar. Google Cloud is zich sinds vorig jaar meer op de enterprise-markt gaan oriënteren en heeft een duidelijke strategie klaar om Microsoft Azure en AWS bij te benen. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen.

Google blijft voorlopig evenwel een absolute dwerg in verhouding met de twee hoofdrolspelers op de cloudinfrastructuurmarkt. Het mag procentueel dan wel het snelst zijn gegroeid, maar in absolute cijfers dikte de jaaromzet van AWS en Microsoft Azure het voorbije jaar veel meer aan, respectievelijk met 9,2 en 7,1 miljard dollar.

Anders gezegd: Microsoft vergrootte zijn omzet uit Azure met iets meer dan de totale jaaromzet van Google Cloud. Voor Amazon Web Services kwam er in 2019 zelfs bijna 1,5 keer de totale jaaromzet van Google Cloud bovenop. Google is zeker nog niet uitgespeeld, maar heeft een lange weg te gaan om de concurrentie in te halen.

Weinig verrassingen

De cijfers van Canalys tonen weinig verrassingen. Ook Alibaba kon zijn marktaandeel nog verder vergroten tot 5,2 procent, dankzij een sterke positie in China en Azië. De categorie ‘Overige’, waarin onder meer Oracle en IBM zich bevinden, moest dan weer verder inleveren ten voordele van de vier groten. Die trend zal zich wellicht verderzetten terwijl de consolidatie van de markt toeneemt.

Eén noemenswaardig feit is nog dat de jaaromzet van Microsoft Azure voor het eerst meer dan half zo groot is dan die van AWS. Microsoft boekte volgens Canalys een jaaromzet van 18,1 miljard dollar en is de enige die Amazon vandaag een beetje het vuur aan de schenen kan leggen en kruipt kwartaal na kwartaal gestaag dichterbij dankzij een sterkere groei.

Lees ook: Waarom een multi-cloudstrategie onmisbaar is. De kaarten zijn nog niet gespeeld. De cloudmarkt kijkt nog tegen een enorme groei aan en steeds meer bedrijven evolueren naar een multi-cloudstrategie, waardoor het speelveld voor iedereen openligt. Wat zijn de voordelen van zo’n multi-cloudstrategie?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home