Investeerders staan in de rij om aandelen in Arm te bemachtigen

arm

Onder meer Apple, Samsung, Nvidia en Intel hopen elks een stukje van het bedrijf te kunnen kopen wanneer Arm later dit jaar naar de beurs trekt.

De beursgang van de Britse chipdesigner Arm Holdings Inc is al sinds vorige lente in de maak. Vorig jaar was er nog uitstel wegens de economische crisis, maar die zal grote namen uit de techindustrie niet tegenhouden om te investeren in het bedrijf. Nikkei Asia bericht dat Apple en Samsung interesse hebben, Financial Times noemt Amazon. Eerder mochten we al Nvidia en Intel op de lijst gegadigden zetten.

Felbegeerd wild

Voor elks van deze bedrijven zijn goede redenen te bedenken waarom ze een stukje van Arm zouden willen bemachtigen. Arm is een zeer belangrijke speler in de globale chipindustrie. Apple en Samsung zijn goede klanten: de iPhonebouwer gebruikt de chiparchitectuur voor het ontwerpen van zijn eigen M-chips voor Macbooks en Macs, Samsung voor de Exynos-chips.

Nvidia probeerde eerder Arm al helemaal over te nemen. Die overname mislukte en dat is ook de reden waarom Arm nu naar de beurs trekt. Dan is er nog Intel: de chipgrootmacht wil chips voor andere bedrijven maken en zou zich met een investering in de chipdesigner dicht bij de bron plaatsen.

Arm is vandaag voor de volle honderd procent in handen van het Japanse Softbank, dat de aandelen verdeelt onder het moederconcern en een investeringsfonds. Het is geen publiek geheim dat het moederbedrijf het belang in zijn dochter wil afbouwen, al zou het na de beursgang nog altijd wel tachtig tot negentig procent van de aandelen in handen houden.

lees ook

Binnenkort duurdere smartphones? Arm werkt mogelijk aan licentiewijziging

Geldkoe

Nu Arm plots een geldkoe blijkt te zijn, toont de moeder weer wat meer liefde voor de adoptiedochter. De investeringstak, die over 25 procent beschikt, zet vijftien procent van zijn aandelen in de uitverkoop. Die zullen volgens Nikkei Asia wellicht netjes zullen worden verdeeld over de genoemde partijen.  

De beursgang, die normaal in september officieel zal plaatsvinden, is nu al een van de meest geanticipeerde van het jaar binnen de techindsutrie. In het Verenigd Koninkrijk zijn ze dan ook allerminst blij dat Arm de Britse heimat de rug toekeert en lonkt naar die ene beroemde straat in New York.

Analisten verwachten dat de marktwaarde van Arm tegen september de zestig miljard dollar zal aandikken, wat een verdubbeling zou zijn van het bedrag dat het Japanse concern in 2016 neerlegde voor het bedrijf. Arm anticipeerde daar alvast op door zijn licentievoorwaarden eerder dit jaar aan te passen om zijn inkomststromen te maximaliseren.


Het artikel kreeg een update om 12u02.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home