40 procent bouwkosten Duitse Intel-fabriek gefinancierd met Europese subsidies

intel fabriek duitsland
Een render van de fabriek van Intel in Maagdenburg. Bron: Intel

In totaal gaat het om een subsidie van 6,8 miljard euro. Intel ontvangt deze subsidie om een chipfabriek te bouwen in het Duitse Magdeburg.

Europa wil een chipfabriek. Dat zou de concurrentiepositie van Europa op de globale chipmarkt namelijk ten goede komen. Europa heeft momenteel namelijk veel kennis over de microchip, maar de productie gebeurt bijna uitsluitend in Oosterse landen.

Om chipfabrikanten naar het Europese vasteland te halen, tast de Europese Unie (EU) in de buidel. Met succes, want de investeringsplannen wisten onmiddellijk de aandacht van Intel te trekken.

Duitse fabriek

Het bedrijf is onder meer van plan een nieuwe chipfabriek uit de grond te stampen in het Duitse Magdeburg. Aan de fabriek hangt een totaalprijs van 17 miljard euro, waarvan 6,8 miljard euro ofwel 40 procent door de EU zou worden gesponsord. Dat wist Duitse mediaoutlet Heise Online.

De 6,8 miljard euro subsidies komen niet volledig uit de European Chips Act. Duitsland zou dit jaar zelf al 2,7 miljard euro sponsoren. De EU investeert daarnaast nog via het Important Project of Common European Interest (IPCEI) on Microelectronics.

lees ook

Intel investeert 29 miljard euro in nieuwe Duitse en Ierse fabrieken

In 2027 zou de fabriek operationeel zijn. Europa zal dus nog even geduld moeten hebben voor het zijn concurrentiepositie kan verbeteren. Vanaf de eerste helft van komend jaar moeten de werken wel van start gaan.

Totale investeringen veel hoger

Zowel Intel als de EU zijn op de lange termijn van plan veel meer geld te investeren in de chipindustrie. Het bedrijf bevestigde al tot twee keer toe dat in totaal 80 miljard euro geïnvesteerd zal worden in Europa. De plannen van de EU staan dan weer zwart op wit in de European Chips Act. Een totaalbedrag van 43 miljard euro investeert de EU, maar dat geld staat niet alleen voor chipfabrikant Intel gereserveerd.     

Beide partijen spraken onlangs op de Imec Future Summits 2022 nog eens over het belang van deze investeringen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home