TSMC stevent voor het eerst af op grotere omzet dan Intel

In een verder teken dat de dominantie van de chipmarkt door Intel afbrokkelt, kan fabrikant TSMC uitkijken naar een omzet die voor het eerst die van Intel overtreft.

In het tweede kwartaal van dit jaar wordt TSMC groter dan Intel. Wall Street voorspelt dat de Taiwanese chipfabrikant met 43 procent zal groeien tot een omzet van 18,1 miljard dollar. Intel daarentegen wordt over dezelfde periode geconfronteerd met een krimp van 2 procent in de verkoop en zou zo op 17,98 miljard dollar aan omzet stagneren.

Duidelijke trend

Beide bedrijven zitten er warmpjes bij, maar het kleine verschil is toch significant. Intel was lang de absolute heer en meester in chipland. Begin dit jaar verloor Intel al voor het eerst zijn positie van grootste chipfabrikant ter wereld. Samsung maakte toen meer microchips. Dat TSMC nu afstevent op een grotere omzet, zet de trend kracht bij.

Dat TSMC het zo goed doet, is voor een stuk te danken aan Intel zelf. Dat gaat steeds vaker bij externe fabrikanten aankloppen voor chipcomponenten. Intel wil zijn productiecapaciteit weliswaar upgraden, maar het resultaat daarvan zal nog enkele jaren op zich laten wachten.

Omkerende beweging

Op termijn hoopt Intel wel terug de kroon te dragen. Het bedrijf wil niet alleen meer eigen chips bouwen, maar hoopt zijn foundry-business zodanig uit te breiden dat ook externe partijen kunnen aankloppen. Zo wil Intel zich als volwaardige TSMC-concurrent ontpoppen. Hoewel de omzetcijfers nog niet finaal zijn, illustreren ze al wel dat die ambitie voorlopig niet binnen handbereik ligt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home