Eerste eigen GPU’s van Intel verschijnen eindelijk in laptops

De eerste laptops en desktops met discrete GPU’s van Intel zijn op komst. Acer bijt de spits af met een aankondiging, al blijven details schaars.

Midden vorig jaar liet Intel weten dat het zijn eigen discrete GPU’s begin 2022 zou lanceren onder de naam Arc. Intel sleutelt al enkele jaren aan een eigen GPU-architectuur. Die resulteerde in eerste instantie in de Xe-graphics aan boord van Tiger Lake en nu ook Alder Lake-CPU’s. De processorfabrikant wil de GPU-markt echter volledig binnenbreken en de concurrentie aangaan met AMD Radeon en Nvidia. Die aanval wordt geleid door Intel Arc.

Alchemist

De eerste Arc-gpu’s krijgen de codenaam Alchemist mee en verschijnen volgens Intel in hardware van onder andere Acer, Asus, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo en MSI. Over specifieke toestellen rept Intel zelf met geen woord, Acer gaat klaarblijkelijk met de primeur lopen. Die fabrikant vernieuwt zijn Swift-reeks met de introductie van onder andere een 16 inch Swift X.

De Swift X komt met een Alder Lake-CPU en een discrete Intel Arc-gpu. Welke capaciteiten de GPU heeft, hoe groot de meerwaarde is tegenover de geïntegreerde graphics op Alder Lake en hoe de chip zich verhoudt tegen het aanbod van Nvidia en AMD, blijft allemaal onduidelijk. We weten wel dat de Swift X met Arc-GPU Intel EVO-gecertifieerd blijft, wat een knap batterijleven suggereert. Bovendien is de nieuwe laptop van Intel aan de dunne kant.

Speculeren

Acer pakt terwijl uit met een 13 inch-variant van de Swift X. Ook die heeft Alder Lake aan boord voor de CPU, maar komt verder met een Nvidia RTX 3050 Ti-GPU. Dat kan impliceren dat de Arc-chip in het 16 inch-chassis zwaarder is dan de 3050 Ti en dus een hoger TDP heeft, al is dat niet meer dan speculatie.

Ook Lenovo heeft een Arc-laptop klaar zitten met de op consumenten gerichte Lenovo Yoga 7i. Het valt op dat zowel Lenovo als Acer gamingmerken hebben met respectievelijk Legion en Predator. Toch verschijnen de discrete GPU’s van Intel in eerste instantie niet in die gaminglaptops. Dat suggereert dat Intel de markt aanvankelijk wat wil aftasten, al zijn verdere aankondigingen niet uitgesloten.

Intel laat verder weten dat Arc Alchemist ook onderweg is naar de desktop. Over specifieke toestellen weten we niets. Intel Arc Alchemist zal in ieder geval ray tracing ondersteunen voor gamers. Voor professionele toepassingen maakt de chipspecialist gewag van momentum met partners voor ISV-certificering.

GPU-strijd

Het belangrijkste voordeel van Intel Arc kan van de integratie met de Intel-CPU’s komen. Intel Deep Link zorgt voor synergie tussen CPU en GPU. DaVinci Resolve zal alvast Deep Link Hyper Encode ondersteunen, waarbij video geëncodeerd wordt door zowel de geïntegreerde grafische capaciteit van Alder Lake-chips als de GPU-kracht van de discrete grafische kaart.

AMD kan ook inzetten op dergelijke synergie tussen zijn AMD Ryzen 6000-APU’s en GPU’s, maar Nvidia heeft het wat dat betreft moeilijk. Die fabrikant maakt immers geen eigen x86-processors en de vooropgestelde overname van ARM botst op flink wat weerstand. De nakende introductie van Intel Arc Alchemist zal hoe dan ook de kaarten door elkaar schudden.

Noch Intel, noch Acer, communiceren al over de beschikbaarheid van de nieuwe hardware. Voorlopig blijft het dus afwachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home