Intel lanceert spin-off Articul8 AI

Intel baart een nieuw bedrijf: Articul8 AI. Die organisatie levert een geïntegreerde full stack generatieve AI-oplossing voor enterprises.

Intel houdt Articul8 AI boven het doopvont. Dat is een nieuw onafhankelijk bedrijf dat een full stack-oplossing voor generatieve AI wil aanbieden aan enterprises. De technologie voor dat aanbod werd bij Intel ontwikkeld, maar voor de lancering van het bedrijf doet de chipspecialist ook beroep op investeringsgeld van onder andere DigitalBridge Group.

Focus op Intel-hardware

Articul8 is verder een onafhankelijk bedrijf, al blijft het wel nauwe banden hebben met Intel. Het hoeft niet te verwonderen dat het voorkeursplatform van het nieuwe bedrijf gebouwd is rond Intel Xeon Scalable-CPU’s en Intel Gaudi-accelerators. Het is wel de bedoeling dat Articul8 op termijn ook alternatieve hardware gaat ondersteunen.

De technologie van Articul8 werd in eerste instantie uitgerold bij de Boston Consulting Group. Het bedrijf wil gelijkaardige firma’s aanspreken met z’n oplossing. Die is erop gericht om AI-oplossingen intern te draaien bij klanten. Die generatieve AI-tools zijn op maat afgewerkt en hebben gespecialiseerde kennis. Ook veiligheid staat centraal in het aanbod.

AI-rol

Intel wil enerzijds een belangrijkere rol spelen in het AI-verhaal, terwijl CEO Pat Gelsinger anderzijds de focus op de core business – chip-ontwikkeling en -productie – niet wil verliezen. De spin-off past in dat plaatje: technologie van Intel, gebouwd rond hardware van Intel, zijn de hoekstenen van het aanbod terwijl Articul8 toch zelfstandig werkt en externe investeerders heeft aangetrokken. Intel splitste eerder al activiteiten en divisies af met dezelfde insteek. Gelsinger van zijn kant benadrukte eind vorig jaar dat de toekomst van de AI-markt bij inferentie ligt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home