Intel-fabriek in Duitsland alsnog op de helling, Altera in de toonbank

intel fabriek duitsland
Een render van de fabriek van Intel in Maagdenburg. Schrapt Intel alsnog de plannen? Bron: Intel

De grote en moderne chipfabriek die Intel wil bouwen in het Duitse Maagdenburg, komt er ondanks miljarden aan subsidies misschien toch niet. Ook de toekomst van Altera is onzeker.

Komt ze er, of komt ze er niet? De chipfabriek die Intel zou bouwen in het Duitse Maagdenburg, moet een nieuwe horde overwinnen. CEO Pat Gelsinger wil de investeringskosten omlaaghalen als reactie op slechte resultaten. De site in Maagdenburg zou daarbij mogelijks sneuvelen. Dat weet Reuters op gezag van anonieme bronnen bij Intel.

Moeizaam traject

Het traject voor de bouw van de nieuwe fabriek verloopt al sinds het begin moeizaam. Nadat Duitsland de site binnenhaalde, draaide de economische wind. De constructie zou duurder uitvallen dan gepland, en Intel wilde meer subsidies.

Uiteindelijk kwam Duitsland over de brug. De Duitsers zouden in totaal tien miljard dollar investeren. In ruil zou Intel een hypermoderne fabriek bouwen voor de meest recente chips. Zo zouden Duitsland en Europa de afhankelijkheid van in het buitenland geproduceerde microchips afbouwen.

Met het financiële plaatje op orde, moest de spade de grond in gaan. Alleen: de grond is erg vruchtbaar en Duitse wetgeving verplicht Intel om die grond zorgvuldig te verwijderen en elders te deponeren. Zo’n 80.000 vrachtwagenlandingen met grond staan nog in de weg. De vertraging dikte aan, en de start van de bouwwerken verschoof naar ten vroegste 2025.

De afgelopen maanden kwam Intel echter in zwaar weer terecht. Slechte resultaten en verliezen noopten Gelsinger al om 15.000 mensen op straat te zetten. De CEO werkt verder aan een herstructureringsplan, waarbij er geen heilige huisjes zijn. Zelfs de complete afsplitsing van de fabrieksdivisie is bespreekbaar.

Altera

Volgens Reuters is het zo ver nog niet, al zou Gelsinger wel overwegen om de FPGA-divisie Altera opnieuw van de hand te doen. Intel kocht Altera in 2015 voor 16,7 miljard dollar. Marvell staat op de shortlist van mogelijke kopers.

Ook voor de fabriek in Duitsland ziet het er niet goed uit. Uitstel lijkt hoogstwaarschijnlijk, afstel minstens mogelijk. De investeringskosten moeten omlaag, en de nood aan een dure fabriek terwijl de vraag naar chips daalt, is klein.

De top van Intel heeft nog geen knopen doorgehakt. Dat zou pas binnen enkele weken gebeuren. De kans dat er een grote herstructurering komt, is vrijwel honderd procent. Wat er precies zal gebeuren, blijft nog even onduidelijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home