Intel stelt volgens bronnen de bouw van zijn chipfabriek in Duitsland uit tot ten vroegste 2025. De reden: vruchtbare grond op de site die Intel eerst moet laten verwijderen.
Intel kondigde in het voorjaar van 2022 aan een eerste Europese chipfabriek te bouwen. Twee jaar later moet de eerste steen nog steeds gelegd worden, en lijkt dat ook niet binnen aanzienlijke tijd te gaan gebeuren. De Duitse krant Volksstimme schrijft dat de start van de bouwwerken naar 2025 verschoven worden.
Zwarte aarde
Op de site nabij Maagdenburg die Intel uitgekozen heeft, is namelijk zwarte aarde gevonden. Dit type grond heeft vruchtbare kwaliteiten en Intel moet ervoor zorgen dat die grond eerst zorgvuldig verwijderd wordt om elders te kunnen hergebruiken. Volgens Volksstimme gaat het niet om een beetje aarde, maar om minstens 80.000 vrachtladingen. Dat heb je niet op één dag weggevoerd, zelfs niet als je Intel bent.
Wat de zaken ook al niet vooruithelpt, is dat Intel nog steeds geen garantie heeft dat de beloofde subsidie van de Duitse overheid ook tijdelijk op de bankrekening zal belanden. Na lang onderhandelen wist Intel tien miljard euro los te weken, waarmee het ongeveer de helft van de totale kosten kan financieren. ‘Onregelmatigheden’ in de Duitse begroting zetten de goedkeuring van de subsidie echter op de helling.
Als extra zout in de financiële wonde, zal Intel ook grotendeels zelf moeten opdraaien voor de kosten van het verwijderen van de grond. De overheid is bereid de kosten voor de eerste veertig centimeter op zich te nemen, alles wat daar nog onder zit is voor de rekening van Intel. Op sommige plekken zou de zwarte aarde tot negentig centimeter diep zitten.
Uitstel is geen afstel
Normaal gezien zou de bouw van de fabriek al in de eerste helft van 2023 moeten begonnen zijn, maar door deze nieuwe tegenslag zou Intel pas ten vroegste in 2025 kunnen starten. Bijgevolg zal de opening en ingebruikname van de fabriek ook met enkele jaren opgeschoven worden.
De grote opening stond aanvankelijk voor 2027 gepland, maar dit klinkt nu allesbehalve realistisch. Als de eerste in Duitsland gemaakte Intel-chip nog voor 2030 van de band rolt, zal het al een succes zijn.
Groot belang voor Europa
Voor Europa is het te hopen dat er vanaf nu wat schot in de zaak komt. De komst van Intel naar Europa is van strategisch onschatbare waarde voor de Europese techindustrie. In het kader van de Chip Act wil de Europese Unie minder afhankelijk zijn van Azië en de Verenigde Staten en de productie van chiptechnologie op eigen bodem opkrikken.
Daarvoor probeert het de grote spelers naar Europa te lokken. Ook TSMC overweegt een chipfabriek in Duitsland, maar wacht net zoals Intel op de beloofde centen alvorens van start te gaan.