Intel eist 593 miljoen euro van EU na afgewezen sancties

Intel

Nadat het Europees gerechtshof een miljardenboete voor Intel heeft vernietigd in een zaak die al meer dan een decennium aansleept, eist Intel nu van zijn kant een schadevergoeding.

Intel wil 593 miljoen euro van de EU. De chipgigant denkt recht te hebben op een compensatie nadat het Europees gerechtshof een boete van 1,06 miljard euro tegen het bedrijf vernietigde. De schadevergoeding is gebaseerd op een verhoogde herfinancieringsratio waarmee Intel te kampen had nadat de boete initieel werd uitgeschreven.

De saga tot nu toe

Dat gebeurde al in 2009 na een antitrustzaak over anticompetitief gedrag van Intel tussen 2002 en 2007. In die periode gebruikte het bedrijf zijn dominante marktpositie om AMD uit de markt te concurreren. Intel gaf pc-fabrikanten kortingen op de eigen chips wanneer die niet in zee gingen met AMD. De tactiek was succesvol en AMD verdween naar de marges van de markt tot de comeback met AMD Ryzen in 2017.

Intel ging in beroep en er volgde een uitgebreide soap waarin de rechtszaak alle hoeken van de Europese juridische kamers verkende. Dat culmineerde in een uitspraak van het Europees gerechtshof begin dit jaar, dat de boete nietig verklaarde. Dat Intel zich anticompetitief gedroeg staat niet echt ter discussie, maar de commissie zou in haar initieel onderzoek onvoldoende onderzocht hebben wat de economische impact van de praktijken van Intel op AMD precies was. Omdat het onderzoek onvolledig was, oordeelde de rechtbank dat de commissie niet objectief kon vaststellen dat Intel AMD uit de markt heeft geduwd.

Schadevergoeding

De Europese Commissie gaat in beroep tegen de uitspraak, die een grote overwinning inhoudt voor Intel. In de plaats van daarmee tevreden te zijn, beslist de chipreus nu zelf voor een half miljard aan schadevergoeding te eisen. Die is dan afkomstig dan de EU (en dus de belastingbetaler).

Hou in het achterhoofd dat Intel wel degelijk (succesvol) geprobeerd heeft AMD uit de markt te prijzen, en dat de boete enkel vernietigd is omdat het onderzoek juridisch tekort schoot. Verder is het ook interessant om weten dat Intel 6,8 miljard euro aan subsidies krijgt om een fabriek in het Duitse Maagdenburg te openen. Dat alles houdt de Amerikaanse chipfabrikant niet tegen.

We zijn er nog niet

De zaak moet nog voorkomen en zal vermoedelijk ook nog maanden of jaren aanslepen. Eerst en vooral moet het beroep van de Commissie tegen de vernietigde boete nog worden behandeld. Intussen is het al twintig jaar geleden dat Intel effectief begon met het misbruik van zijn marktpositie, dat tot deze saga heeft geleid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home