EU gaat in beroep tegen vernietigde miljardenboete Intel

De Europese Commissie gaat zoals verwacht in beroep tegen een beslissing van het Gerecht om Intel een boete van 1,06 miljard euro te vernietigen in een antitrustzaak die al meer dan een decennium aansleept.

Begin dit jaar besloot het Gerecht, de rechtbank van eerste aanleg van het Hof van Justitie van de Europese Unie, om een boeten van 1,06 miljard euro aan het adres van Intel te vernietigen. De Europese Commissie gaat nu in beroep tegen die uitspraak. Daarmee krijgt een grote antitrustzaak tegen Intel die al sinds 2000 aansleept nog maar eens een nieuw hoofdstuk.

Beperkte kans

Intel wordt er van verdacht AMD uit de markt geduwd te hebben via oneerlijke afspraken met onder andere HP, Dell en Lenovo. De commissie besliste na een onderzoek dat Intel inderdaad schuldig is, en legde een hoge boete op. Sindsdien beweegt de rechtszaak door het Europese rechtssysteem, waar de hoogste rechtbank besliste dat het onderzoek van de commissie niet volledig was. Daarom werd de zaak in 2017 teruggestuurd naar het Gerecht, dat begin dit jaar constateerde dat het onderzoek van de commissie inderdaad onvoldoende aantoonde dat de praktijken van Intel AMD hebben benadeeld. Daarop werd de boete vernietigd.

Nu is het dus aan de Europese Commissie om opnieuw in beroep te gaan. Daardoor gaat de zaak opnieuw naar het Europese Hof van Justitie. Hoe groot de kansen van de commissie daar zijn, is onduidelijk. Het Hof heeft de zaak immers in eerste instantie als ontoereikend beschouwd en teruggestuurd naar het Gerecht.

Juridische farce

De hele zaak is nefast voor de geloofwaardigheid van het systeem. Intel gaf grote fabrikanten maar ook retailers zoals Mediamarkt incentives om enkel computers met Intel-chips te bouwen en te verkopen. In diezelfde periode vergrootte Intel zijn dominantie en verloor AMD marktaandeel. Het bedrijf maakte pas in 2019 een comeback. De feiten dateren van ongeveer 20 jaar geleden en de eerste klacht van AMD werd in 2000 ingediend. Na meer dan twee decennia en verschillende ritjes op de juridische draaimolen lukt het nog steeds niet om de zaak af te handelen. Bovendien ziet het er sterk naar uit dat Intel op het einde van de rit er straffeloos vanaf zal komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home