Intel-CEO gelooft niet in relevantie ARM-pc’s

De CEO van Intel ligt niet wakker van de eventuele opkomst van ARM-processors in pc’s, ondanks de intreden van belangrijke nieuwe spelers en het verlies van Apple als klant.

Pat Gelsinger, CEO van Intel, vreest niet dat ARM-chips te duchten concurrenten zullen worden van Intel-processors in de pc-markt. Dat laat Gelsinger zich ontvallen tijdens een call over de kwartaalresultaten van zijn bedrijf. “ARM-alternatieven hebben over het algemeen een onbelangrijke rol gespeeld in de pc-business”, klinkt het. “We nemen concurrentie serieus, maar met geschiedenis als onze gids zien we geen al te groot belang van deze chips. Ons momentum is hoog. We hebben een sterke roadmap.”

lees ook

Intel draait minder omzet, maar overtreft verwachtingen

Gelsinger verwijst begrijpelijk naar het miserabele palmares van ARM op Windows. Al sinds Windows 8 probeert Microsoft om van Windows-computers met een ARM-binnenkant een succes te maken, maar tevergeefs. De softwarekant blijft een beetje achter maar ook hardwarematig zagen we nog geen chips die echt impact maakten. De beloftes van hoge prestaties met een extra lange batterijduur en een laptopdesign zonder ventilator bleven uit.

Meer dan geschiedenis

De geschiedenis is echter niet altijd de beste gids. De stoommachine bestond al zo’n 1.700 jaar toen Thomas Savery zijn versie maakte, en het feit dat de dingen historisch gezien niet echt een impact hadden, heeft de industriële revolutie niet tegengehouden. ARM heeft de laatste jaren niet veel betekend, maar dat was voor Nvidia z’n schouders onder een pc-CPU wilde zetten en voor Qualcomm het talent van Nuvia gebruikte om voor het eerst een echt veelbelovende processor te lanceren die meer is dan een afgeleide van een smartphone-CPU.

Bovendien heeft Gelsinger enkel gelijk wanneer je ‘geschiedenis’ en ‘pc-markt’ heel nauw definieert. Laten we immers niet vergeten dat ook Apple personal computers maakt, maar dan met een ander besturingssysteem. Apple heeft Intel met succes buitengesmeten, waardoor Gelsinger en de zijnen ongeveer 8,6 procent van de brede pc-markt al verloren hebben.

Geruststelling

Als Gelsinger stelt dat hij geen schrik heeft van ARM, dan lijkt hij vooral bezig met de geruststelling van aandeelhouders. Hij laat verder weten dat hij ARM zou verwelkomen, aangezien Intel Foundry Services klaar staat om eventuele toekomstige chips te bakken. We vermoeden dat de marges daarop toch een stuk kleiner zijn dan die op een Intel Core i7 van de nieuwste generatie.

Of ARM een concurrent wordt voor x86 en dus Intel, blijft afwachten. De geschiedenis is echter niet de beste gids, aangezien de kaarten vandaag voor het eerst wel erg gunstig geschud zijn voor de alternatieve architectuur. Natuurlijk blijft er een erg belangrijke rol weggelegd voor Microsoft, dat zowel Windows als ontwikkelaar moet klaarstomen voor ARM. De kans is niet klein dat het daar alsnog zal mislopen en Gelsinger op die manier alsnog gelijk krijgt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home