imec en Evonetix bouwen chip die DNA maakt voor data-opslag

dna digital

Evonetix gaat inzee met imec voor de volumeproductie van een speciale chip die DNA kan synthetiseren. Dat synthetisch DNA wordt gebruikt als alternatief opslagmedium omwille van de densiteit en de duurzaamheid.

De samenwerking kan een commerciële doorbraak betekenen voor de micro-elektromechanische (MEMS) siliciumchips van Evonetix. Met behulp van Imec wordt de productie opgeschaald naar siliciumwafers van 200 mm zodat industriële productie mogelijk wordt. Imec gaat ook een rol spelen in de transfer van het productieproces naar een chipfabrikant en biedt ondersteuning voor de productie van de grote aantallen chips.

Dr. Matthew Hayes, hoofd technologie bij Evonetix is blij met het perspectief dat de samenwerking biedt: “Met de steun van Imec zullen we in staat zijn om ons zeer parallelle desktopplatform te commercialiseren.”

Synthetisch DNA als opslag

In 2013 werd er voor het eerst een succesvolle proef gedaan waarin digitale informatie werd opgeslagen in synthetisch DNA. Sindsdien wordt er wereldwijd veel onderzoek naar gedaan,  met name omdat het veel scheelt in archiefruimte. Ook is DNA stabiel en heeft het een hoge opslagdensiteit.

De microchips die Evonetix ontwikkelt, synthetiseren DNA op een parallelle manier, waarbij ze gebruik maken van vele duizenden onafhankelijke reactielocaties of ‘pixels’. Na de synthese worden de DNA-strengen op de chip geassembleerd tot dubbelstrengig DNA, waarbij de fouten worden geïdentificeerd en verwijderd. Dit syntheseproces is vele malen sneller en nauwkeuriger dan conventionele benaderingen.

Moeizame ontwikkeling

Binnen het ontwikkelingsdomein synthetische biologie zijn er veel toepassingen denkbaar. Nieuwe industriële processen kunnen aangemaakt worden en bestaande processen kunnen worden verbeterd. De kennis in DNA-sequenties is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Toch vergt de productie van synthetisch DNA veel research en is er sinds 2013 vooral discreet door verschillende technologiebedrijven aan gewerkt.

Belangrijke obstakels in de ontwikkeling van synthetische DNA zijn de kosten, de snelheid en de betrouwbaarheid om grote volumes aan synthetisch DNA te produceren. Deze obstakels lijken met de samenwerking van Evonetix en Imec te zijn overwonnen, zodat microchips op grote schaal kunnen worden geproduceerd. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home