IDC stelt groeiverwachtingen IT-markt bij: minder dan verwacht

De IT-markt is zelfs in economisch uitdagende tijden robuust, maar zal toch minder groeien dan IDC aanvankelijk dacht. Zeker de consumentenmarkt krijgt klappen.

IDC denkt dat de IT-markt in het algemeen in 2023 zal groeien met 4,4 procent tot 3,25 biljoen. Dat klinkt niet als slecht nieuws. De economische situatie wereldwijd is uitdagend, met aanzienlijk minder groei dan aan het einde van de coronapandemie. IDC stelt inderdaad vast dat de IT-markt over het algemeen erg robuust is, zeker vergeleken met andere uitgaven door bedrijven. Toch is er een voelbare impact: vorige maand nog waren de analisten optimistischer en verwachtten ze nog 4,5 procent groei.

Dalende trend

“Sinds het vierde kwartaal van vorig jaar zien we duidelijke en meetbare tekenen van een bescheiden terugval in sommige domeinen van IT-uitgaven”, zegt Stephen Minton, vice president van de Data & Analytics-onderzoeksgroep binnen IDC. Het resultaat daarvan zijn vijf opeenvolgende maanden waarin IDC zijn verwachtingen naar omlaag bijstelt.

Het probleem situeert zich vooral bij de consumentenkant van de markt. In 2023 zou die voor het tweede jaar op rij krimpen en dat met twee procent. Daar staat tegenover dat het zware economische weer enterprises niet echt tegenhoud om te investeren in cloud en digitale transformatie. On-premises infrastructuur zal het volgens Minton dit jaar minder goed doen.

Het zijn vooral de investeringen in cloud en hardware door hyperscalers die de markt stutten. Over de pc-markt was IDC eerder al negatief.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home