IDC stelt verwachtingen voor pc-markt naar beneden bij

laptop winkel

IDC verwachtte al niet veel van de pc-verkoop voor het komende jaar, maar denkt nu dat de reeds matige voorspellingen toch nog te optimistisch waren.

429,5 miljoen verscheepte pc’s in 2022, dat vond IDC achteraf gezien een te optimistische voorspelling. Het analistenbureau denkt dat het de markt te positief heeft ingeschat en trekt nu 26 miljoen verscheepte units van zijn verwachtingen af. Het komende jaar zouden er maar 403,1 miljoen desktops en laptops over de toonbank gaan. 142,3 miljoen van die toestellen zullen volgens IDC een tablet-vormfactor hebben.

De voorspellingen zijn pessimistisch: de markt zou dit jaar nog eens 11,2 procent krimpen vergeleken met een jaar eerder. De oorzaken zijn niet mysterieus. IDC wijst naar de macro-economische situatie en de impact van een sterke dollar op de koopkracht wereldwijd. Bovendien zijn achterstallige bestellingen uit de Covid-periode intussen zo goed als weggewerkt.

Slechter dan voor de pandemie

Volgens de huidige voorspelling zal de markt in 2022 zelfs kleiner zijn dan in 2019, voor de pandemie. Toen werden er wereldwijd 410,8 miljoen toestellen verkocht, al was dat een boerenjaar met groei voor het eerst in zeven jaar. Verplichte upgrades naar Windows 10 dreven toen de verkoop.

IDC verwacht voor de toekomst dat de migratie naar Windows 11 opnieuw leven in de markt zal blazen, maar daarop is het nog even wachten. In 2025 zou Microsoft stoppen met de ondersteuning van Windows 10. IDC denkt dat de pc-verkoop daardoor zal aanzwellen in 2024 en 2025.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home