IBM’s AI-‘Project Debater’ en wereldkampioen debatteren aan elkaar gewaagd

ibm project debater 2

IBM’s ‘Project Debater’ en Harish Natarajan, wereldkampioen debatteren 2016 en Europees debatkampioen 2012, debatteerden gisteren voorafgaand aan de IBM Think-conferentie in San Francisco met elkaar. Project Debater is een artificieel intelligentie (AI)-systeem dat kan deelnemen aan een live debat met mensen.

Het publiek maakte afgelopen zomer al kennis met het IBM AI-debatsysteem, maar de debatmachine en menselijk debatkampioen waren elkaar nog niet eerder tegengekomen.

Volgens Venturebeat werden Debater en Natarajan slechts 15 minuten van te voren op de hoogte gebracht van het debatonderwerp: voorschoolse subsidies. De deelnemers kregen ieder 8 minuten om een openingsargument, een weerwoord en een slotargument van twee minuten te delen. Project Debater pleiten in deze setting vóór en Natarajan was tégen voorschoolse subsidies

Publiek steekt meer op van Debater

Na afloop van het debat gaf 50 procent van het publiek aan dat Debater hun kennis over het onderwerp had verrijkt. Een kleine 20 procent dacht hetzelfde over de door Natarajan aangereikte argumenten. Aan het eind van het debat wisten beide debatteerder elk 17 procent van het publiek aan hun zijde te winnen.

Debater wordt getraind door de virtuele machine te voeden met miljarden zinnen uit krantenartikelen, onderwerppagina’s op Wikipedia en andere kennisbronnen. IBM’s Watson conversationele AI werd gebruikt om spraak-naar-tekst om te zetten als onderdeel van het proces.

Morele antwoorden

Het AI-debatsysteem pleitte onder meer voor een subsidie voor kleuterklassen, omdat het een uitkomst zou zijn voor arme mensen, uiteindelijk betere studenten zou opleveren en de criminaliteitscijfers zou verlagen. Ook haalde Debater een aantal bronnen aan, zoals het National Institute for Early Education Research en de Centers for Disease Control and Prevention. 

De kern van het openingsargument en weerwoord van Debater, ging over dat wat mensen als moreel juist beschouwen. Op de vraag of ‘ze’ (Debater is volgens de maker een vrouw) armen liever buiten de deur zou houden, volgde het antwoord: “Het bieden van kansen aan minderbedeelden is een morele verplichting voor ieder mens. Het is van fundamenteel menselijk fatsoen.” Debater zou het ook nog bekrachtigd hebben door als voorbeeld te benoemen, dat je ook een helpende hand uitsteekt naar iemand die is gevallen.

“Het is niet van ‘oh, Project Debater is nu de enige manier waarop we gaan debatteren.’ Het heeft zijn plussen en minnen. De machine debatteert net als mensen. Maar de vraag is, gezien ze anders argumenteert en feiten anders gebruikt, of het resultaat en de ervaring verrijkend voor ons is?”, aldus IBM research director Dario Gil.

Meerdere machine versus man projecten

Naast Project Debater zijn er nog een aantal andere AI-systemen, die mensen uitdagen. Zo werd afgelopen week nog ‘AllenAI’ gelanceerd. Een door het Allen Institute for Artificial Intelligence ontwikkelde oplossing met als doel: leren samenwerken met mensen. In dit specifieke geval speelt samenwerking tijdens het spel Pictionary een rol.

Uiteindelijk zal de zogeheten Turing-test uitwijzen of mensen weten of ze met een machine of mens te maken hebben. Verder deden afgelopen herfst autonome drones mee aan de Drone Racing League en introduceerde Amazon Web Services (AWS) een autonome autorace-competitie voor zijn DeepRacer auto.

 

Gerelateerd: IBM investeert 2 miljard dollar in nieuw AI-onderzoekscentrum

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home