IBM wil browserdata in blockchain stoppen

blockchain

IBM wil browsergegevens uit de handen van softwarebouwers halen via een blockchain. Voor dat idee wenst de techreus een patent.

IBM browserdata weghalen van de software zelf. In de plaats van geschiedenis, bladwijzers en locatiedata op te slaan binnen Google Chrome, Microsoft Edge of Mozilla Firefox wil IBM de gegevens integreren in een blockchain. IBM wil zo privacy en controle over de data opnieuw naar de gebruiker brengen. Vermoedelijk is het de bedoeling om de data via de blockchain te synchroniseren met eender welke browser die je op dat moment gebruikt, wat meer flexibiliteit met zich mee kan brengen.

IBM vroeg in de VS een patent aan voor het idee. IBM is één van de grote blockchainspelers vandaag. Het bedrijf keek snel doorheen de hype één en startte met de bouw van veilige en vooral professionele blockchainsoftware die voor tal van specifieke diensten wordt ingezet.

Zwaartepunt naar de gebruiker

Omdat de ambitie van IBM zich lijkt toe te spitsen op een opener internet waar het zwaartepunt meer bij de gebruikers komt te liggen, is de patentaanvraag interessant. IBM kan hier immers ook het omgekeerde bewerkstelligen door andere bedrijven tegen te houden om van het idee werk te maken, dat dan eigendom zou zijn van Big Blue.

Er gaan de laatste tijd steeds meer stemmen op om de manier waarop het internet werkt te hervormen. Te veel macht ligt nu bij een handvol grote bedrijven die aan de hand van gebruikersdata geld verdienen, zonder dat de eindgebruiker daar iets over te zeggen heeft. Onder andere de uitvinder van het wereld wijdeweb, Tim Berners Lee, wil dat probleem graag oplossen.

Gerelateerd: IBM werkt met partners aan blockchain voor ‘geneesmiddelen supply chain’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home