IBM patenteert blockchain die weet hoe andere bestuurders rijden

IBM heeft een blockchain-gerelateerd patent ingediend gericht op het verbeteren van interacties voor zelfrijdende voertuigen en gegevensbeheer. Het patent werd op 2 april gepubliceerd door het Patent and Trademark Office van de Verenigde Staten.

De computergigant diende eerder patenten in voor uitvindingen met betrekking tot autonome auto’s. In de nieuwe patentaanvraag stelt IBM dat een blockchain-systeem autonome wagens effectief kan verbeteren. Iets dat mogelijk wordt gemaakt door het realiseren van robuuste privacy- en informatievalidatie. De context voor een prospectieve blockchain-implementatie zou een systeem zijn, waarbij een zelfrijdend voertuig interageert en het gedrag van bestuurders van niet-autonome voertuigen in de buurt voorspelt.

Gedrag voorspellen

Het patent schetst hoe een zelfrijdend voertuig in realtime toegang krijgt tot het voorspelde gedrag van andere bestuurders. Dit gebeurt door middel van een zogeheten blockchain-clienttoepassing, dat tot stand komt door bijvoorbeeld een nabijgelegen nummerplaat te scannen. Maar ook worden andere parameters benoemd, die gebruikt kunnen worden om het gedrag van bestuurders in de omgeving te beoordelen. Zo wordt er onder meer gesproken over een breed scala aan sensortechnologieën en hoe deze gebruikt kunnen worden om risicobeoordeling te optimaliseren. Voorspelde- en feitelijke manoeuvres van nabijgelegen voertuigen of bestuurders zouden hier de basis voor zijn.

informatiehub voor mobiliteit

“Waarneming en detectie van het rijgedrag kunnen in realtime door de sensoren in het voertuig worden verzameld. Bovendien kunnen ze geüpload worden naar een cloudgegevenshub. Het gaat dan om een speciale informatiehub voor mobiliteit, waarop een zelfrijdend voertuig zich kan abonneren”, aldus een passage uit het patent.

Volgens IBM kunnen sensorgegevens worden aangemeld bij een blockchain-systeem, waarin de public key infrastructure wordt gebruikt om de juiste public-private pair associatie voor iedere autonome wagen te genereren. Hierbij zou iedere data-upload of -toegangstransactie cryptografisch worden ondertekend met behulp van private sleutel. Alleen geautoriseerde entiteiten zouden toegang krijgen tot het systeem.

General Motors

Naast IBM zou ook de Amerikaanse autofabrikant General Motors een blockchain-patent hebben ingediend. Hier zou het volgens de Coin Telegraph gaan om een oplossing voor gegevensbeheer van autonome voertuigen. Daarnaast zijn er tal van andere partijen die hun krachten bundelen in het ontwikkelen voor oplossingen voor zelfrijdende auto’s. Zo zijn bijvoorbeeld Nvidia en Continenta een samenwerking aangegaan, maar ook partijen als Samsung en Harman.

 

Lees ook: BlackBerry en Jaguar Land Rover bundelen krachten voor auto van de toekomst

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home