Huawei wil dubbel zoveel smartphones verkopen in 2024

huawei mate 60

Huawei droomt ervan opnieuw een grootspeler te worden in de globale smartphonemarkt. Politieke obstakels blijven wel op de loer liggen voor het Chinese bedrijf.

Wordt 2024 het jaar van de comeback voor Huawei in de smartphone-industrie? Als het van het bedrijf zelf afhangt wel. Huawei ziet het groots en hoopt volgend jaar zestig tot zeventig miljoen smartphones te verkopen, schrijft Nikkei Asia. Dat zou het dubbele zijn van het aantal dat Huawei verkocht in het jaar 2022.

De optimistische voorspellingen zijn een nieuwe indicatie dat Huawei er stilaan bovenop aan het komen is. De handelsrestricties waarmee het bedrijf sinds 2019 worstelt, hebben de smartphonetak rake klappen toegebracht. In dat vermaledijde jaar verkocht het Chinese bedrijf nog 240 miljoen toestellen, in 2022 waren dat er nog maar amper dertig miljoen. Huawei zakte hierdoor op de globale ranglijst weg naar de tiende plaats terwijl het ooit de grootste uitdager van Samsung was.

lees ook

Huawei reikt Europa de hand: charmeoffensief of een tikkeltje hoogmoed?

Wonderchip

Om smartphones te kunnen produceren heb je chips nodig en daar heeft het schoentje de voorbije jaren gewrongen voor Huawei. Door de Amerikaanse exportrestricties geraakte het bedrijf veel moeilijker aan de benodigde onderdelen. De Verenigde Staten heeft ondertussen ook Japan en Nederland kunnen overhalen om restricties op te leggen. China is zeer afhankelijk van geïmporteerde chiptechnologie en voert jaarlijks voor miljarden dollars in.

De aankondiging van de Huawei Mate 60 Pro begin september verraste dan ook vriend én vijand. In het toestel zit een Kirin 9000s-processor die Huawei liet maken door het Chinese SMIC. Aanvankelijk werd beweerd dat die is gebakken op een 7 nm-proces, wat het de eerste chip ‘van Chinese makelij ‘made in China’ zou maken die in de buurt komt van wat Samsung, TSMC en co kunnen. De Mate 60 Pro is ook het eerste 5G-vlaggenschip sinds het ingaan van de handelsban.  

Uiteindelijk bleek de chip toch niet zo wonderlijk te zijn en gaat het om een 14 nm-processor. Samsung en TSMC zijn ondertussen al gevorderd tot 3 nm. De Chinese chipindustrie heeft dus wel een achterstand in te halen.

Race tegen de klok

Dat wil de Verenigde Staten graag zo houden en dus zijn nieuwe maatregelen op komst. Een daarvan is de opensource-architectuur RISC-V reguleren om Chinese technologen uit te sluiten. Het zal ook voor bedrijven zoals Qualcomm nog moeilijker worden om een licentie te bekomen die toestemming geeft onderdelen naar China te verschepen.

Die bijkomende restricties zijn slecht nieuws voor de ambities van Huawei. Het bedrijf is volgens Nikkei Asia zich al wel volop aan het voorbereiden. Het zou Qualcomm bijvoorbeeld al gevraagd hebben om de volledige jaarvoorraad in de eerste helft van 2024 te leveren. Ook met zeventig miljoen verkochte toestellen zou Huawei niet tot de topverkopers behoren; Samsung verkoopt op jaarbasis meer dan 250 miljoen smartphones. De weg naar de top zal dus nog lang en zeer hobbelig zijn voor Huawei.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home