Samsung worstelt met klanten voor 3 nm-proces

wafer 7nm samsung euv

Het 3 nm-bakproces van chipfabrikant Samsung heeft een te lage opbrengst om grote klanten aan te trekken. Zelfs de eigen divisies zijn terughoudend om bestellingen te plaatsen.

Samsung kan geen grote klanten overtuigen om fixe bestellingen te plaatsen op zijn 3 nm-bakproces. Dat fabricageproces voor chips is nochtans erg geavanceerd en zorgt er in theorie voor dat microchips krachtiger en zuiniger zijn dan wanneer ze gebakken worden op minder geavanceerde productiebanden. Samsung worstelt echter met de betrouwbaarheid en opbrengst van zijn 3 nm-lijn.

Qualcomm zou bijvoorbeeld bereid zijn om te bestellen bij Samsung, maar niet zolang de opbrengst onder de 70 procent blijft. Vandaag zit die zogenaamde yield op 50 procent. Anders gesteld: de helft van de chips op een wafer voldoet niet aan de vereisten wanneer die van de band rolt, of de helft van de wafers is waardeloos, al naargelang. In traditionele overeenkomsten tussen chipfabrikant en -designer betaalt de klant voor alle wafers, ook de exemplaren die niet voldoen. Dat is niet zo’n aantrekkelijk met een dergelijke lage yield.

Voorkeursbehandeling

Ook TSMC sukkelt met de opbrengst van zijn 3 nm-productielijn, maar krijgt zijn capaciteit wel verkocht. Apple reserveert de productielijn zowat exclusief voor een volledig jaar. Daar moet TSMC wel iets tegenoverstellen. Per uitzondering zouden de twee partijen van de klassieke regeling rond de opbrengst zijn afgestapt. Apple betaalt alleen de geslaagde chips en TSMC neemt de kosten van de mislukkingen voor zijn rekening.

Wil Samsung zijn 3 nm-proces rendabel aan de man brengen, moet er één en ander veranderen. Volgens Wccftech heeft zelfs de LSI-divisie van Samsung, die chips voor allerhande toepassingen bouwt, twijfels bij het proces.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home