HPE verbetert Ezmeral met acquisitie BI-specialist Ampool

HPE logo

HPE maakt bekend dat het Ampool overneemt. Ampool staat bekend om zin opensource query acceleration-platform dat gebruikt wordt voor business intelligence. De technologie van Ampool wordt onderdeel van de Ezmeral software van HPE. 

HPE wil zijn nieuwe aanwinst gebruiken om zijn focus op SQL runtimes te verbeteren. Met name runtimes die gericht zijn op Presto distributed analytics-platform en ongespecificeerde onafhankelijke softwareproducten. 

De schaalbare data federation-laag en meerlagige acceleration-motor van Ampool vormen samen een cloud-native SQL analytics engine. Deze engine wordt onderdeel van Ezmeral, de edge-to-cloud analytics runtime van HPE voor interactieve SQL-workloads. 

Meer dan enkel nieuwe technologie

Ampool beweert dat zijn in-memory caching de prestaties in de Amazon Elastic MapReduce voor het verwerken van big data tot wel 40 keer verbetert. De prestaties zijn zelfs 100 keer beter voor queries in het datavisualisatie platform van Tableau Software. 

De overname van Ampool brengt niet alleen een nieuwe technologie naar HPE, maar ook ingenieurs met ervaring bij grote bedrijven als Yahoo!, LinkedIn, VMware en Veritas Technologies. Daarnaast speelde Ampool een belangrijke rol in projecten bij Apache Geodo, Presto/Trino, Apache Spark en Apache Ranger. 

“Het gebruik van meerdere vluchtige container-based SQL compute engines, zoals Presto en Spark, brengt een behoefte mee om persistent metadata extern op te slaan”, schrijft Anant Chintamaneni, general manager van HPE Ezmeral, in een blogpost waarin hij de overname aankondigt. 

“Ampool heeft een diepe expertise in het bouwen van een gedeelde metadata-catalogus met rolgebaseerde toegangscontrole, welke een consistent beeld geeft van de verschillende back-end databronnen”, vervolgt Chintamaneni zijn verhaal. 

On premises SQL tools zijn stug en langzaam

Volgens HPE zijn huidige on premises SQL tools stug, langzaam en gebonden aan een onderliggende opslagtechnologie, zoals HDFS. Met de aankoop van Ampool wil het bedrijf daar verandering in brengen. 

lees ook

HPE lanceert Ezmeral: nieuw softwareportfolio met GreenLake-modules

“Organisaties hebben behoefte aan een set van los van elkaar staande cloud-native query engines die meerdere analytics- en business intelligence tools kunnen ondersteunen en werken met verschillende back-end databronnen”, verklaart Chintamaneni.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home