HP verschuift belangrijk deel pc-productie naar Thailand en Mexico

HP wil het zwaartepunt van zijn pc-productie weghalen uit China. Miljoenen toestellen zullen dit en volgend jaar naar Thailand en Mexico verhuizen.

HP bouwt het gros van zijn computers in China, maar wil zijn toeleveringsketen robuuster maken. Daartoe verhuist de fabrikant een significant deel van de productie naar andere landen. Thailand zou een flinke hap krijgen, en volgend jaar ook Mexico. De Financial Times weet verder dat ook Vietnam HP-pc’s zou gaan bouwen.

Dit jaar zou HP zo’n vijf miljoen computers buiten China fabriceren. Vorig jaar verscheepte het merk in totaal meer dan 55 miljoen toestellen. China blijft dus wel met voorsprong het belangrijkste assemblageland. HP bevestigt ook dat het blijft inzetten op productie in het land.

Handige ligging

De keuze voor Thailand en Mexico is niet toevallig. In Thailand worden al pc’s gebouwd, wat moet helpen voor de toelevering. Mexico is dan weer handig gelegen om de (Noord) Amerikaanse markt te ontsluiten.

HP is niet de enige partij die de afhankelijkheid van China wil afbouwen. Concurrent Dell heeft een concreter plan en zou dit jaar al zeker 20 procent van zijn laptops in Vietnam maken. De laptopspecialist wil verder alle Chinese chips uit zijn producten weren. Ook Apple zet sterk in op Vietnam.

Diversificatie is essentieel gezien de steeds verder afkoelende relaties tussen China en de VS, waar voorgenoemde laptopfabrikanten gevestigd zijn. Verder speelt ook een stijging van kosten voor productie in China een rol. Tot slot toonde de pandemie het gevaar van alle eieren in één mandje te leggen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home