HashiCorp schroeft open source terug

HashiCorp schakelt over op een nieuwe licentie voor zijn producten. Het bedrijf neemt zo meer afstand van zijn open source-model.

Het softwarebedrijf HashiCorp kondigt aan dat het overstapt op een Business Source License voor zijn producten. Dat betekent dat de Amerikaanse cloudspecialist een stuk minder open source opereert in de nabije toekomst.

Motivatie

De aankondiging kwam in de vorm van een blog door mede oprichter en CTO van HashiCorp, Armon Dadgar. Die was enkele maanden geleden nog de keynote spreker op de HashiDays in Londen. Hij benadrukt dat HashiCorp met deze beslissing verzekerd is van continue investeringen in zijn community en dat het bedrijf zo open en vrij te gebruiken producten kan blijven creëren.

HashiCorp zette tot nu toe altijd heel hard in op FOSS (free and open-source software). Dat leverde volgens Dadgar een uitgebreide community op, die deelneemt aan de ontwikkeling van HashiCorp-producten en daar ook van profiteert. Dat open source-model is mogelijk gemaakt door duizenden commerciële partners, verklaart hij verder.

Wat echter duidelijk een doorn in het oog van Dadgar en HashiCorp is, zijn de commerciële bedrijven die gebruik maken van zijn open source-producten en het werk van de Hashi-community, zonder daar iets tegenover te stellen. Bedrijven die daar dus winst mee maken, zonder terug te geven aan de online gemeenschap. Dat is iets dat volgens Dadgar indruist tegen waar open source voor staat.

lees ook

HashiCorp in de wolken met huidige staat van de multicloud

Praktisch

Vandaar dat HashiCorp gelooft in een evolutie voor commerciële open source-modellen. Het bedrijf stapt over van het publieke Mozilla Public License v2.0 naar een meer zakelijke Business Source License. Die geldt voor alle toekomstige lanceringen van HashiCorp-producten. API’s, SDK’s en bijna alle andere library’s blijven MPL 2.0.

BSL 1.1 is een licentie die het toelaat om producten te kopiëren, aan te passen, te herverdelen en niet commercieel te gebruiken, onder specifieke voorwaarden. De implementatie van deze licentievorm komt met een gebruiksrecht dat breed gebruik van broncode toestaat. Dadgar verzekert dat er uitvoerig is overlegd met experten en actoren uit de industrie, om te zorgen dat HashiCorp de lijn volgt van wat momenteel gebruikelijk is in de sector.

Het niet-commerciële gebruik in de nieuwe voorwaarden kan wel worden aangepast, maar daar hangt wel een vergoeding aan vast. Partners kunnen nog steeds integraties bouwen voor gezamenlijke klanten en HashiCorp blijft nauw samenwerken met providers van clouddiensten, om ondersteuning te garanderen voor elkaars technologieën.

Commerciële bedrijven die gebruik maken van producten die gebouwd zijn binnen de HashiCorp-community gaan geen toegang meer hebben tot toekomstige lanceringen of patches en de middelen om bugs te fiksen. Die overgang roept ongetwijfeld een heel aantal vragen op. Daarom voorziet HashiCorp een FAQ-pagina. De aankondiging heeft voorlopig nog geen effect op de koers van de aandelen (het bedrijf zit op de beurs sinds november 2021).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home