Groei softwaremarkt blijft exploderen

business software

De markt voor infrastructuur- en applicatiesoftware groeit hard en zal dat blijven doen ondanks geopolitieke problemen, inflatie en een dreigende recessie.

Onderzoeksbureau Forrester voorspelt in een rapport, geanalyseerd door Silicon Angle,  dat het marktsegment van software in 2023 goed zal zijn voor een totale waarde van meer dan 400 miljard dollar. De steeds stijgende inflatie, hogere intrestvoeten, geopolitieke onzekerheden en de angst voor een recessie hebben amper invloed op de vraag naar infrastructurele en app-software. Integendeel, de groei blijft in de dubbele cijfers.

Sinds 2021 is de markt gegroeid met 10,3 procent. Dat is meer dan het dubbele van alle andere uitgaven voor informatietechnologie. De wereldwijde groei van enterprisesoftware zal volgens Forrester in 2022 groeien met 12 procent. Dat blijkt uit een bevraging dat het onderzoeksbureau deed bij 657 beursgenoteerde softwarebedrijven. Die bedrijven verwachten trouwens zelf dit jaar een groei tussen 10 en 20 procent.

Enterprise Resource Planning

De groei is uitstekend nieuws voor de fabrikanten en aanbieders maar minder voor de financieel directeur van de software-afnemers. Door de stijgende vraag, gaat ook de prijs mee de lucht in. “Software is mission critical voor moderne organisaties. De aanbieders weten dit uiteraard ook en kunnen daardoor stelselmatig de prijzen opdrijven en hun marges hoog houden. Met gemiddelde brutomarges van 70 procent kunnen die softwarebedrijven hun uitgaves efficiënt beheersen en hun economische groei veilig stellen”, staat in het rapport.

Bedrijven zullen investeringen blijven doen in hun ERP (Enterprise Resource Planning) software. Die stelt bedrijven in staat om met moderne applicaties en toepassingen aan de slag te gaan. Sinds de coronapandemie kiezen veel bedrijven er steeds vaker voor om de overschakeling te maken naar softwaretoepassingen in de cloud.

“De relatieve producentenprijsindex voor app-software is de afgelopen jaren flink gestegen in vergelijking met andere technologiesectoren”, zegt Forrester. Zo verhoogden Adobe en Microsoft de prijzen van hun online aanbod in Q1 van dit jaar.

lees ook

Wat is Saas: Software-as-a-Service uitgelegd

Veiligheid

Forrester voorspelt dat de vraag naar infrastructurele software ook fors zal blijven toenemen. Voor de totale softwaremarkt voorspelt het onderzoeksbureau een omzet van meer dan 400 miljard dollar in 2023. Een groot deel daarvan zal komen van toepassing voor cybersecurity. Voor dat segment voorspelt Forrester een groei van 15,4 procent dit jaar, voornamelijk omdat steeds meer bedrijven inzetten op hun cyberveiligheid. De budgetten van de bedrijven stijgen, de prijzen gaan mee de hoogte in.

Ook het segment van databanken groeit en blijft groeien (12,8 procent in 2022). Forrester verklaart dit door de steeds grotere vraag van bedrijven naar real-time analyses. Die tools maken het voor bedrijven mogelijk om de data van die analyses meteen te raadplegen en te gebruiken in hun dagelijkse werking.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home