Europese bedrijven omarmen na trage start massaal de cloud

cloud

Na een trage start erkennen Europese bedrijven de cloud onder andere als ondersteuning voor nieuwe apps, betaalbare rekenkracht en extra opslag.

In zijn jaarlijkse cloudrapport wijst Forrester naar de massale omarming van de publieke cloud door Europese bedrijven. 92 procent van de bedrijven in het VK, Frankrijk en Duitsland gebruiken vandaag de publieke cloud. 78 procent ervan gebruikt een hybride cloud-oplossing, waarvan 75 procent meerdere publieke clouds van Amerikaanse makelij.

De grootste zorgen voor Europese bedrijven zijn disaster recovery (32%), applicatie-security (31%), gebrek aan interne controle (26%), gebrek aan prestaties (23%) en compliance (21%).

Volgens het rapport claimt 41 procent van de Europese bedrijven dat hun volledige applicatieportfolio in de publieke cloud zit. 56 procent van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de IT-infrastructuur noemen modernisering als topprioriteit.

Opvallend is dat het GAIA-X-initiatief weinig impact maakt. De Europese cloudoplossing lanceerde in 2020 en wordt getrokken door het Duitse T-Systems en Franse OVHcloud.  

lees ook

Europese clouddienst Gaia-X groeit met 212 nieuwe partners

In totaal was de Europese publieke cloudmarkt in 2021 zo’n 7,3 miljard euro waard, veel meer dan de 2 miljard euro in 2017. De belangrijkste reden voor die groei is de forse uitbreiding van Europese datacenters door de hyperscalers Google, Amazon en Microsoft. De Europese cloudproviders vechten om de kruimels: Deutsche Telekom haalt 2 procent marktaandeel, gevolgd door OVHcloud, SAP, Orange en andere lokale spelers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home