Microsoft en Apple dagen Europa uit

Europa

Zowel Microsoft als Apple willen dat de EU een deel van hun activiteiten schrapt van de lijst van gatekeepers. Dat is een verzameling grote tech-namen die onder een speciale sectie vallen in de Europese Digital Markets Act.

De Europese Commissie beslist morgen normaal gezien definitief over wie de eerste gatekeepers worden in de Digital Markets Act. Dat zijn grote namen in technologie die zich aan bepaalde extra regels moeten houden. Er zijn ook een aantal factoren aan verbonden. Zowel Apple als Microsoft schermen nu met exact dat om Europa te overtuigen dat niet al hun activiteiten het strengere gatekeepers-label verdienen, dat rapporteert de Financial Times.

Calimero-verdediging

Elk van de twee tech-reuzen wil vooral één van zijn producten/diensten geschrapt zien van de lijst van gatekeepers. Voor Apple is dat iMessage en Microsoft vindt dat Bing er niet op thuishoort. De argumentatie in beide gevallen komt erop neer dat ze gewoon niet groot genoeg zijn om als gatekeeper te zien.

Microsoft vindt dat zijn zoekmachine een peulenschil is, vergeleken met mastodont Google Search en dat het marktaandeel van Bing gewoon te klein is voor de extra strenge regels die gatekeepers moeten respecteren. Bing zou nu een marktaandeel van drie procent halen en de nieuwe regels zouden nefast zijn voor enige groei of armslag om te kunnen concurreren. Die regels stipuleren namelijk dat gatekeepers gebruikers ook toegang moeten verlenen tot net die concurrentie, in Bing’s geval is dat dus effectief Google.

Bij Apple halen ze dan weer Meta’s WhatsApp aan als vergelijking, om aan te tonen dat ook iMessage helemaal niet zo’n grote speler is. De functie zit nochtans standaard op elke iPhone. Het bedrijf heeft wel nog geen verbruikscijfers vrijgegeven voor iMessage.

lees ook

Europese Digital Services Act gaat van kracht: wat betekenen de nieuwe regels voor jou?

Voor interpretatie vatbaar

Gatekeepers moeten binnen de EU jaarlijks honderdduizend zakelijke gebruikers en maandelijks 45 miljoen gebruikers verwerken. Bovendien moeten ze een jaaromzet van minstens 7,5 miljard euro draaien, of een marktwaarde hebben van het tienvoud van dat bedrag.

Nu er op de valreep nog wordt overlegd of beide diensten effectief geen gatekeeper zijn of net wel, zal het er vooral van afhangen hoe Europa de werking ziet van beide bedrijven. Als Bing en iMessage als een aparte entiteit worden gezien, is er hoop voor Microsoft en Apple.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home