Getty Images koppelt nieuw AI-model aan eerlijke verloning

Het Amerikaanse fotoagentschap Getty Images ontwikkelde recent een eigen AI-beeldgenerator. Het bedrijf draagt eerlijke verloning hoog in het vaandel en dat geldt ook voor de geregistreerde content die wordt gebruikt voor hun nieuwe systeem.

AI en copyright, het is nog steeds een wijdverspreid probleem. Dat nam Getty Images duidelijk mee in de ontwikkeling van zijn eigen beeldgenerator, het bedrijf verzekert de creators van gebruikte content van een eerlijke compensatie. Dat vertelde CEO Craig Peters in een gesprek met The Verge.

Auteursrecht

De lancering van een AI-beeldgenerator door Getty Images was op zich best een verrassing, het bedrijf leek AI tot nu toe niet meteen genegen. Denk maar aan de zaak tegen bijvoorbeeld Stable Diffusion. Er was ook een ban op de verkoop en het opladen van AI-beelden. Het fotoagentschap met het bekende witte watermerk op zijn geregistreerde afbeeldingen is dan ook erg secuur wat betreft copyright.

lees ook

Shutterstock biedt binnenkort AI-gegenereerde afbeeldingen van DALL-E aan

Dat Getty bij zijn eigen AI-model ook naar eerlijke compensatie voor creators heeft gekeken, is dus veel minder een verrassing. Om te beginnen is de beeldgenerator alleen getraind met content waarvan Getty Images de rechten heeft en creators gaan dus compensatie krijgen wanneer Getty inkomsten puurt uit zijn nieuwe model.

Loon naar werk

Er zijn twee factoren die meespelen in de compensatie die Getty voorziet:

  • Hoeveel van iemands content vertegenwoordigd is in de training van het model
  • Hoe heeft diezelfde content het gedaan onder Getty’s licentie

Volgens Peters is het dus een mix van kwaliteit en kwantiteit. Met die twee factoren heeft Getty een vast compensatiemodel gemaakt dat na verloop van tijd zal worden geëvalueerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home