Gartner wijst naar IT voor duurzame bedrijfsgroei

AI cybersecurity

CIO’s en IT-verantwoordelijken moeten in moeilijke tijden digitale investeringen durven nemen om tot herhaalbare resultaten te komen.

Tijdens de openingskeynote van het Gartner IT Symposium/XPO lieten de sprekers hun licht schijnen op de rol van de CIO in duurzame bedrijfsgroei. Volgens het adviesbureau kan dat door te focussen op drie strategieën: revolutionair werk, verantwoord investeren en daadkrachtige cyberbeveiliging. Gartner onderstreept de rol van CIO’s en IT-verantwoordelijken en noemt hen digitale hoofdcoaches.

Revolutionair werk

“IT speelt nu meer dan ooit een belangrijke rol in de aanwerving, engagement en prestaties van alle personeelsleden in een bedrijf”, zegt VP analist Tina Nunno. CIO’s kunnen volgens haar het verschil maken in het succes van een onderneming. “Werkgevers die hun werk revolutioneren en werknemers uitrusten met technologie, zullen de favoriete werkgevers worden.”

Nunno geeft drie krachtlijnen mee waar CIO’s zich moeten op focussen om tot duurzame prestaties te komen. In de eerste plaats moet elke wrijving uit het bedrijf. Dat zorgt alleen maar voor verminderde prestaties. Door die wrijving weg te halen en te investeren in digitale competenties zijn bedrijven beter gewapend voor duurzame prestaties.

lees ook

Gartner: 1 op 4 spendeert dagelijks 1 uur in de metaverse in 2026

Al tweede tip wijst Nunno in de richting van AI. Om tot duurzame groei te komen moeten bedrijven de focus leggen op de impact in plaats van productiviteit. Werknemers moeten tools en technologieën krijgen die hen versterken en de impact van hun werk vergroten. AI kan daar een hulpmiddel bij zijn omdat het de mogelijkheden van mensen versterkt en vergroot.

Tot slot maant Gartner CIO’s en hun bedrijven aan om, ook in onzekere tijden, te investeren in technologie. Op die manier kunnen ze de concurrentie voor blijven. Technologie is het nieuwe epicentrum van de bedrijfscultuur. Gartner haalt het voorbeeld aan van een intraverse, een virtueel kantoor dat werknemers samen brengt. Het adviesbureau voorspelt dat dergelijke virtuele ontmoetingsplaatsen de norm zullen worden.

Verantwoord investeren

“Verantwoord investeren is als twee voor de prijs van één, om tot duurzame groei en returns te komen”, zegt Kristin Moyer, een andere VP analist bij Gartner. “Het levert zowel financiële als duurzame resultaten op. Die investeringen zijn van belang voor iedereen die bij het bedrijf is betrokken. Werknemers krijgen zo de kans om een verschil te maken terwijl klanten oplossing krijgen die in de lijn liggen van hun waarden. En investeerders zien het uiteraard ook graag gebeuren.”

lees ook

6 IT-investeringen die je moet vermijden

Moyer geeft drie aandachtspunten mee die moeten zorgen voor geslaagde verantwoorde investeringen. Intelligent Connected Infrastructure (ICI) verbindt takken als AI, IoT, analyses en edge computing om data te delen. Dit geeft de infrastructuur als het ware een stem die moet leiden tot groei.

Autonomous sourcing maakt gebruik van AI, machine learning (ML) en Natural Language Processing (NLP) om de efficiëntie te vergroten en de duurzame toeleveringen te bevorderen. Als derde aspect moeten CIO’s via data mee zorgen voor een verminderd energieverbruik. Dat kan door meer in de cloud te werken en gebruik te maken van een microgrid gecombineerd met AI en ML.

Veerkrachtige cybersecurity

“Uit een Gartneronderzoek blijkt dat 88 procent van bedrijfsdirecteurs vindt dat cybersecurity een bedrijfsrisico is, in plaats van een technisch risico. Dat betekent dat bedrijven werk moeten maken van een veerkrachtige en duurzame cyberbeveiliging. Dat vergt ook nieuwe investeringen”, aldus Paul Proctor van Gartner.

Als eerste moeten ze hun bedrijfsnetwerk analyseren via een externe managementtool. Op die manier kunnen ze zicht krijgen op eventuele zwakheden in hun systeem en zich daartegen beschermen. Tegelijk moeten bedrijven hun belangrijkste bedrijfsuitkomsten prioriteit geven en de bescherming daarop afstemmen.

Tot slot adviseert Gartner resultaatgerichte metrics (ODM) en beschermniveaus (PLA). Die laatste maken het bedrijven mogelijk om te bepalen hoeveel ze willen spenderen aan de beveiliging van een bedrijfsonderdeel. Bedrijven moeten volgens Gartner investeren in het bereiken van beschermingsniveaus en niet op de implementatie van tools.

Het Gartner IT Symposium loopt nog tot 20 oktober.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home