Gartner voorspelt naar welke technologieën bedrijven beter uitkijken

Volgens Gartner houden bedrijven het best drie groeiende technologieën in het oog. Het gaat om immersive-ervaringen, ‘accelerated AI automation’ en de zelf verzonnen tak ‘optimized technologist delivery’.

Gartner publiceert de geüpdatete Hype Cycle for Emerging Technolgies. In totaal gaat het om 25 technologieën die volgens de analisten bijdragen aan drie trends die belangrijk zijn voor bedrijven: immersive-ervaringen, automatisering met AI en ‘optimized technologist delivery’.

“Opkomende technologieën bieden transformatiepotentieel voor bedrijven, maar CIO’s en leiders in technologie-innovatie worden uitgedaagd om digitale mogelijkheden op te schalen en tegelijkertijd de duurzaamheid te verbeteren in het licht van de toenemende beperkte middelen”, duidt Melissa Davis, VP Analyst bij Gartner.

Immersive-ervaringen zullen volgens de analisten zorgen voor meer betrokkenheid van klanten en gebruikers bij een bedrijf. Klanten hechten zich daardoor aan een bedrijf of nieuwe doelgroepen worden aangetrokken. Ondersteunende technologieën voor deze trend zijn het metaversum, NFT’s, super-apps, Web3, gedecentraliseerde identiteiten, digitale avatars, digital twins en interne talentmarktplaatsen.  

lees ook

Heeft je bedrijf iets te zoeken in de metaverse?

In de tweede trend ziet Gartner AI flink uitbreiden. De technologie moet daardoor een onderdeel worden van bestaande producten, diensten en oplossingen. Gespecialiseerde AI-modellen zullen daardoor in de nabije toekomst het licht zien, deze kunnen modellen ontwikkelen, trainen en inzetten op zelfstandige basis.

Deze trend wordt ondersteunt door autonome systemen, AI in de vorm die we vandaag kennen, basismodellen, generative design AI en machine learning code generation.   

Met de laatste trend willen de analisten samenvatten dat de beste digitale ondernemingen gebouwd worden in de plaats van gekocht. De belangrijkste technologieën hiervoor zijn augmented FinOps, clouddata-ecosystemen, cloud-sustainability, computational storage, cybersecurity mesh architecture, waarneembaarheid van data, dynamische risico-analyse, industriële cloud-platformen, minimum viable architecture, ontwikkeling op basis van observatie, OpenTelemetry en platform-engineering.

Dynamisch rapport

De Hype Cycle kent een jaarlijkse update. In vergelijking met het rapport uit 2021 zijn er heel wat nieuwe technologieën in de voorspelling terecht gekomen. Dat betekent tegelijk dat heel wat technologieën plaats dienden te maken en verdwenen uit het rapport.

De analisten die het rapport van 2022 samenstelden verklaren dat door erop te wijzen dat deze cyclussen altijd dynamisch van aard zijn. Weet een technologie het tot het rapport te halen, dan verliest deze zijn plaats weer na een maximum van twee edities.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home