6 IT-investeringen die je moet vermijden

it-investeringen forrester

In welke IT-domeinen moet je nu investeren, en wat moet je juist vermijden? In zijn Planning Guides 2023 geeft Forrester advies voor rendabele IT-investeringen.  

Het lijkt nu al vast te staan: in 2023 zal het geen ‘business as usual’ zijn. Dat is de kernboodschap die Forrester meegeeft in zijn Planning Guides voor het aankomende jaar. Stijgende inflatie, energieprijzen die uit de pan swingen, voorraadtekorten, pandemieën en oorlogen, … De macro-economische uitdagingen van vandaag zullen helaas morgen nog niet opgelost zijn.

Een moeilijke economische context betekent niet dat je als bedrijf de vinger op de knip moet houden. Integendeel, in tijden van nood investeren bedrijven juist meer in IT en digitale transformatie. Maar het zal volgens Forrester belangrijker zijn dan ooit om de juiste keuzes te maken. Veel bedrijven zullen zich geen mislukte investeringen meer kunnen veroorloven.

Niet digitaliseren, maar optimaliseren

De focus van de IT-investeringen zal in 2023 ook helemaal anders zijn dan in de voorbije jaren. Waar tijdens de coronapandemie de nood aan nieuwe technologieën verhoogde, moet nu de focus liggen op een hoger rendement van de toen gemaakte investeringen. Digitale transformatie verschuift naar digitale optimalisatie.

Om te vermijden dat je kostbare middelen verspilt, geeft Forrester concrete tips om de juiste IT-investeringen te maken in 2023. Een belangrijk luik in dat advies is het vermijden van ‘risicovolle’ technologieën die in het huidige economische klimaat meer kosten dan opbrengen. Forrester labelt deze zes technologieën als risicovol.

Welke IT-investeringen kan je beter vermijden in 2023?

Virtuele machines

Helemaal bovenaan de lijst staan virtuele machines. Volgens Forrester is het tijdperk van virtuele machines stilaan op zijn einde aan het komen. Cloud-native technologie zoals Kubernetes-containers zijn volwassen genoeg voor bredere acceptatie in enterprise IT-omgevingen.

Ook stelt Forrester zich vragen over hoe de overname van VMWare, marktleider in virtualisatiesoftware, door Broadcom het marktsegment zal beïnvloeden. De overname zou zowel de prijzen alsook de innovatiedrang bij VMWare negatief kunnen beïnvloeden: bezorgdheden die zelfs het personeel van VMWare deelt. Het devies van Forrester luidt de aanwezigheid van virtualisatiesoftware af te bouwen uit je IT-ecosysteem.

lees ook

VMware schept (een beetje) duidelijkheid op Explore 2022

Businessapps: enkel inkomsten tellen

Wat betreft businessapplicaties heeft Forrester één gouden raad: leveren ze niet op, dan heeft het geen zin om ze nog langer te gebruiken. Elke app die je gebruikt moet ‘de concentratie op je bedrijfs- en klantgerichte resultaten verbeteren’. In andere woorden: je inkomsten maximaliseren.

Private 5G

5G-technologie mag dan eindelijk in opmars zijn, Forrester is niet onder de indruk van 5G-diensten aangeboden via private mobiele netwerken. Volgens Forrester komt de uitrol van die private netwerken te traag op gang en zijn de voordelen die private 5G kan bieden ook te benutten via breder beschikbare mobiele netwerktechnologieën.

Datawarehouses

Forrester is eveneens geen fan van point solutions voor databeheer, zoals datawarehouses. Die vervang je beter door geïntegreerde databases die het beheer van alle databronnen centraliseren in één platform. Zo hoeven organisaties slechts één oplossing aan te schaffen en te implementeren. Veel energie- en kostenefficiënter, aldus Forrester.

Standalone IT-beheer

Diezelfde redenering trekken de experts ook door naar tools voor IT-beheer. Standalone tools voor het beheren van IT-capaciteiten en assets moeten plaats ruimen voor geïntegreerde oplossingen, waarbij je ITSM-tools ook inzetbaar zijn voor niet-IT-gerelateerde doeleinden.

it beheer

Manuele DevOps

Maak het jezelf tenslotte ook niet onnodig moeilijk, zegt Forrester. Daarbij doelen ze op het vermijden van DevOps-tools voor softwareontwikkeling die je manueel moet integreren in je softwareketen. Dat proces voegt overbodige lagen van complexiteit toe en kan je keten zelfs helemaal ontregelen.

Kostenefficiëntie verhogen

Na het doornemen van deze lijst blijf je waarschijnlijk nog zitten met de vraag: ‘Waar moet ik dan wel in investeren?’. De vooruitgeschoven strategie klinkt op het eerste zicht contradictorisch, maar investeringen moeten je kosten naar beneden drukken. Je moet dus kijken naar tools die zich op de lange termijn dubbel terugverdienen in de vorm van extra inkomsten, maar ook dankzij kosten die ze helpen besparen.

Een belangrijk luik in deze strategie is cloudkostenmanagement. Daarmee wil Forrester je niet aanraden je cloudinfrastructuur terug te schalen, maar om te investeren in tools die de efficiënte van je cloudcapaciteit optrekken en automatisering binnen de organisatie versnellen. Enkele van de tools die op de lijst van aanraders staan zijn AI Operations, configuratiebeheer, cloudgebaseerde databases en intelligente documentextractietools.

Een ander luik richt zich op het optimaliseren van arbeidskosten. In dat kader zal het uitbesteden van manueel codeerwerk, veelal naar lageloonlanden, waarschijnlijk sterk aan belang winnen in 2023.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home