Gartner voorspelt gestage groei in IT-investeringen

investeringen gartner

Crisis of niet, bedrijven zullen blijven investeren in hun IT-infrastructuur voorspelt Gartner. Daarbij wordt zowel naar cloud als naar on-premises gekeken.

Gartner voorspelt een stijging van 2,4 procent in 2023, waarmee alle organisaties ter wereld opgeteld 4,5 biljoen dollar zullen hebben geïnvesteerd in IT. Daarmee schakelt Gartner zijn eerdere voorspelling van vijf procent groei lichtjes terug, al zou dat eerder te maken hebben met de huidige wisselkoers van de dollar en een lagere vraag op de consumentenmarkt. Investeringen in enterprise IT blijven wel solide.

De analisten verwachten dan ook een verdere terugval in de aankoop van hardwaretoestellen zoals pc’s, smartphones en laptops. Tijdens de coronajaren kochten veel consumenten en bedrijven nieuwe apparaten aan om het thuiswerken te bespoedigen, waardoor men met de stijgende inflatie nu kan wachten met het aankopen van toestellen.

Die voorspellingen liggen in lijn met de huidige situatie in die markten. Al blijft hardware met 685 miljard dollar wel een zeer belangrijke investeringscategorie. Dat moet de fabrikanten toch een glimmertje hoop geven.

lees ook

6 IT-investeringen die je moet vermijden

On-premises vs cloud

Een andere investering die flink zou afnemen, is lokale datacenterinfrastructuur. Die zou terugvallen van een groei van twaalf procent in 2022 tot nog maar 0,7 procent dit jaar. Een gevolg van een ‘uitgavengolf’ in 2022 en niet zozeer een indicatie dat interesse in on-premises infrastructuur weer zou afnemen. Een hybride model blijft ook dit jaar de norm, zegt analist John-David Lovelock aan SiliconAngle.

lees ook

Verdeel en heers: de voor- en nadelen van multicloud voor je bedrijf

Zoals de voorbije jaren blijven investeringen in software floreren. Hier is een veel duidelijkere scheidingslijn waar te nemen tussen cloud en on-premises. Bedrijven zullen zeventien procent meer investeren in cloudsoftware terwijl de on-premise softwaremarkt verder krimpt. De bijhorende as-a-service-modellen zullen mee profiteren, met infrastructure-as-a-service als sterkste stijger (30%).

Over het algemeen gaat het goed in de IT-wereld. Investeringen in IT zijn opgewassen tegen de recessie. In elk land dat we monitoren zien we een robuuste groei.

John-David Lovelock, analist Gartner

Strijd om talent

Een heikel punt voor IT-bedrijven blijft echter het vinden van getalenteerd personeel. Gartner merkt op dat bedrijven hun personeel zien wegtrekken naar de dienstensector. Bijgevolg spenderen bedrijven ook jaar op jaar meer aan IT-dienstverlening om zo extern talent tijdelijk naar hun organisatie te lokken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home