Europese ‘linkbelasting’ en ‘uploadfilter’ dankzij stemfouten goedgekeurd

cybersecurity Europa

Eergisteren keurde Europa de omstreden copyrightwetgeving goed. Kritieke wetsartikelen 11 en 13 werden apart goedgekeurd met een nipte meerderheid. Nu blijkt dat 13 Europarlementariërs een fout hebben gemaakt waardoor de uitkomst helemaal anders had kunnen zijn.

Het Europees Parlement heeft eergisteren nieuwe regels rond copyright goedgekeurd. De nieuwe richtlijn heeft als opzet om de intussen verouderde regelgeving in lijn te brengen met de realiteit, maar kwam al van het begin af aan onder vuur te liggen omwille van vage bewoordingen met potentieel verregaande gevolgen.

De nieuwe wet werd uiteindelijk goedgekeurd met 348 stemmen voor en 274 stemmen tegen. Er werd echter nog een last-minute amendement toegevoegd om Europarlementariërs de keuze te geven om artikels 11 en 13 apart goed te keuren. Dat amendement werd uiteindelijk geweigerd met een verschil van vijf stemmen.

Artikel 11 en 13

Artikel 11 is bedoeld om online uitgevers een manier te geven om geld te verdienen wanneer platformen zoals Google en Facebook naar hun verhalen linken, door licentiegeld te vragen. Artikel 13 vereist dat websites zoals YouTube en Facebook, die door gebruikers geüploade inhoud aanbieden, pro-actief voorkomen dat auteursrechtelijk materiaal wordt gedeeld.

Deze artikels zijn de voornaamste doorn in het oog van de grote technologiebedrijven, maar ook internetpioniers als Vint Cerf en Tim-Berners Lee, die het als een bedreiging voor het vrij internet beschouwen.

Ze noemen artikel 11 een ‘linkbelasting’ voor platformen zoals Google News, en waarschuwen dat er misbruik van zal worden gemaakt door copyrighttrollen. Artikel 13 vinden ze nog erger en zou alleen haalbaar zijn wanneer de platformen een automatische ‘uploadfilter’ gebruiken om alle geüploade inhoud te analyseren. Dat is een enorme kost op kleinere platformen en zou censuur in de hand werken.

Fouten

Nu blijkt dat 13 Europarlementariërs een fout hebben gemaakt in de stemming. Tien ervan wilden toch uiteindelijk graag artikels 11 en 13 apart goedkeuren. Twee ervan wilden het eerder afkeuren en één iemand wilde zich eigenlijk onthouden.

Mochten deze dertien personen van de eerste keer correct hebben gestemd, dan hadden artikels 11 en 13 apart goedgekeurd moeten worden. Nu kan dat niet meer, want de stemming wordt afgesloten ondanks dat iemand fouten heeft gemaakt of niet.

Het totale voorstel moet nu worden goedgekeurd door de European Council. Experten verwachten dat deze niet de richtlijn niet meer zullen weigeren. “Ik acht de kans bijzonder klein in” zegt Europarlementariër Marietje Schaake aan The Verge. “Zelfs bij zo’n nipte stemming maakt dat weinig verschil.”

Gerelateerd: Europees parlement brengt ‘linkbelasting’ en ‘uploadfilter’ stap dichterbij

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home