EU eist informatie van Adobe en stelt beslissing uit in onderzoek overnamebod voor Figma

Adobe Figma

Het lijkt erop dat de overname van Figma door Adobe een lange lijdensweg wordt voor Adobe in Europa en het VK. Een eerder aangekondigd diepgaand onderzoek loopt nu vertraging op omdat Adobe niet alle nodige informatie heeft overgedragen.

Europese antitrust-regulatoren pauzeren hun onderzoek naar de voorgestelde overname van Figma door Adobe. Begin augustus lanceerde de EU een diepgaand ‘fase 2’-onderzoek naar die overname, waarbij Adobe 20 miljard dollar wil neertellen voor de acquisitie van Figma. De deadline voor dat onderzoek was acht januari 2024, maar wordt nu voor onbepaalde tijd naar achteren geschoven.

Op 19 september stopte de Europese Commissie zelf de klok omdat Adobe en Figma er niet in geslaagd waren om tijdig de gevraagde en benodigde informatie over te dragen aan de onderzoekscommissie. In zo’n geval kan de marktregulator een procedure in gang zetten om het onderzoek te pauzeren, zodat er voldoende tijd overblijft om de overname in detail te bestuderen.

Verminderde concurrentie

De belangrijkste motivatie voor het onderzoek is het verminderen van de concurrentie in een globale markt van interactieve designtools, meldt Reuters. De EU onderzoekt ook of de overname van Figma niet andere concurrenten buitenspel zet.

“Met een diepgaand onderzoek willen we zeker zijn dat gebruikers toegang behouden tot een brede selectie aan digitale creatieve tools”, zegt Margrethe Vestager, de Europese commissaris voor competitie.

Een dieper onderzoek door Europa wijst naar een trend waar techdeals met grotere bedrijven extra onder de loep worden genomen. Eerder moest Broadcom al heel wat toegevingen doen aan de EU om VMware over te nemen.

Adobe geeft een standaardreactie dat het bedrijf in conversatie blijft met regulatoren wereldwijd. “We zijn enthousiast omtrent de waarde die Adobe en Figma kunnen brengen naar klanten door producten toegankelijker en efficiënter te maken.”

De EU is niet de enige partij die de overname onder de loep wil leggen. In het VK werd vorige maand al een onderzoek gestart en ook de VS bekijkt een blokkering van de overname. Opvallend: ondanks dat de Europese verkoopcijfers te laag liggen om een onderzoek kunnen starten, plant de Europese Commissie die toch.

In tegenstelling tot een standaardonderzoek, ‘fase 1’ genoemd die gemiddeld enkele maanden duurt, wil de EU ineens overschakelen naar ‘fase 2’. Die fase betekent een veel langer en grondiger onderzoek dat een overname op de helling zet.

Betrouwbare concurrent

Volgens Europa neemt Adobe een betrouwbare concurrent over. Bovendien legt het daarvoor 20 miljard dollar op tafel, ruim 50 keer meer dan de jaarlijkse inkomsten van Figma. Het bedrag is ook dubbel zo veel als de waarde waar het werd geschat in 2021 tijdens een private funding-ronde en tien keer meer dan zijn waarde in 2019 in een eerdere ronde.

lees ook

Adobe: “Gratis versie Figma blijft behouden na overname”

Adobe liet eerder dit jaar al weten dat het ‘lange onderzoeken’ verwacht omdat techdeals wereldwijd onder de loep worden genomen. Het bedrijf beargumenteert dat beide organisaties in een aparte markt actief zijn. Volgens intern onderzoek gebruikt amper 10 procent van de Photoshop-gebruikers Figma.

Het bedrijf heeft veel werk voor de boeg, want zelfs met een goedkeuring van Europa moet het de VS en het VK ook nog overtuigen. Door de informatie gevraagd door Europa niet tijdig ter beschikking te stellen, zal de overname van Figma door Adobe nog langer duren dan al was voorzien, als ze tenminste groen licht krijgt.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 25 juli 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home