Europese Commissie neemt overname van Figma door Adobe onder de loep (update)

Vancouver,,Canada,-,Sep,23,2022,:,Adobe,And,Figma

Het overnameplan, goed voor 20 miljard dollar, heeft de aandacht van Europa getrokken. Door bijkomende informatie te vragen wil de EU zich ervan verzekeren dat er geen concurrentieprobleem zal opduiken.

Update 24/02 14u10: Volgens Bloomberg zet het Amerikaanse ministerie van Justitie het licht op rood voor de overname van Figma. Een antitrustrechtszaak zou volgende maand al van start kunnen gaan om de deal tegen te houden. Volgt Europa het voorbeeld van de Verenigde Staten?


Origineel artikel 16/02 09u03: Adobe maakte de deal om concurrent Figma in te lijven midden september bekend. De Europese Commissie liet gisteren in een mededeling weten dat het de overname van dichterbij zal onderzoeken. Volgens de commissie gaat het nog niet om een officieel onderzoek, maar wil Europa zich ervan verzekeren dat de concurrentieregels niet zijn geschaad. Naast de EU bekijken ook de Amerikaanse en Ierse mededingingsautoriteiten de deal tussen twee Amerikaanse bedrijven.

Concurrentievoordeel

Volgens de letter van de wet moest Adobe de Europese Commissie niet op de hoogte stellen van de overname. De deal voldoet niet aan de EU-fusieregelgeving, omdat het over twee Amerikaanse bedrijven gaat. Toch kunnen lidstaten van de EU een onderzoek vragen volgens bepalingen in artikel 22 van de Europese wetgeving ter zake. Het gaat specifiek over fusies die Europese spelers op de markt van interactieve ontwerp- en whiteboardsoftware.

“Deze bepaling maakt het voor lidstaten apart mogelijk om een verzoek bij de Europese Commissie in te dienen”, staat te lezen in het document. “Dat kan ook wanneer de zaak geen EU-dimensie heeft, maar de handel binnen de interne markt ongunstig kan beïnvloeden en het de mededinging op het grondgebied van de verzoekende staat aanzienlijk kan verstoren.” De commissie ontving al verzoeken van onder andere België, Oostenrijk, Nederland, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg.

lees ook

Adobe: “Gratis versie Figma blijft behouden na overname”

Akkoord nodig voor overname

Nu verschillende lidstaten een verzoek hebben ingediend, kan de deal niet worden afgerond zonder het uitdrukkelijke Europees akkoord. Dat Europa de deal van dichterbij zou onderzoeken, was algemeen aangenomen. Vorige maand vroeg de Oostenrijkse mededingingswaakhond al een doorverwijzing. Het gaat niet om een volledig onderzoek. Op basis van de eerste bevindingen zal de commissie eventueel beslissen om de overname grondiger te belichten.

Europa is trouwens niet de enige waakhond die de overname tegen het licht houdt. De grootte van de overname, 20 miljard dollar, zorgde al voor de nodige aandacht in andere landen. Zo houdt het Amerikaanse ministerie van justitie de zaak nauwlettend in de gaten. Ook de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben de deal in het vizier. Als er sprake zou zijn van mogelijke concurrentievervalsingen, dan zal de EU ongetwijfeld een officieel onderzoek starten en kan de deal op de lange baan worden geschoven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home