EU gaat verder met antitrustzaak tegen Microsoft en Teams ondanks ontkoppeling

De Europese Unie zet door met een antitrustzaak tegen Microsoft omwille van anti-concurrentieel gedrag met Teams. Microsoft heeft Teams recent ontkoppelt van Microsoft 365 om dat te vermijden, maar tevergeefs.

De Eurpese Commissie zet door met haar antitrustzaak tegen Microsoft. Die zaak is al enkele jaren aan het broeien. Aan de kern van de aanklacht ligt Microsoft Teams, dat Microsoft volgens de Commissie zijn marktpositie gebruikt om concurrenten te ondermijnen. Slack diende daar eerder al een klacht over in.

Vorige maand trok Microsoft Teams wereldwijd los van Microsoft 365 en Office, nadat het bedrijf een jaar eerder beide producten loskoppelde in Europa. Microsoft hoopte met die zet een antitrust-onderzoek te voorkomen. De Financial Times weet nu op gezag van anonieme bronnen dat de EU niet onder de indruk is, en toch wil verderzetten met de zaak.

Niet ver genoeg

Concreet vreest de Europese Commissie dat Microsoft niet ver genoeg is gegaan om eerlijkheid te garanderen in de markt. Zo zou Teams vlotter compatibel zijn met eigen Microsoft-oplossingen dan andere apps. Verder hanteert Microsoft nog steeds een prijsstrategie die andere opties dan Teams niet echt interessant maakt in combinatie met Microsoft 365. Verder hekelen tegenstanders dat Teams een gesloten ecosysteem is, wat overstappen bemoeilijkt.

De komende weken zou Microsoft de formele klachten ontvangen. Concurrenten van Microsoft zitten momenteel samen met de commissie om de aanklacht mee te finaliseren.

Niet finaal

Microsoft kan in theorie nog aanpassingen doorvoeren om de EU op andere gedachten te brengen. Zolang de aanklacht niet formeel gelanceerd is, kan de Commissie ook zelf nog beslissen om toch niet verder te gaan met de zaak. Het is tien jaar geleden dat Microsoft en de Europese Unie nog in de clinch hebben gelegen over antitrustzaken.

Microsoft is een gatekeeper volgens de nieuwe Digital Markets Act. Dat impliceert dat het bedrijf grotere verantwoordelijkheden heeft omwille van zijn marktdominantie. De EU zelf is de laatste jaren opnieuw meer geïnteresseerd in monopolievorming en treedt harder op, zeker in de techwereld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home