Het Duitse ministerie van Economische Zaken wil twee miljard euro vrijmaken voor chipsubsidies.
De Duitse regering wil chipbedrijven ondersteunen om “moderne productiecapaciteiten te ontwikkelen die de huidige stand van de techniek aanzienlijk overtreffen”, dat zegt Annika Einhorn, woordvoerder van het Duitse ministerie van Economische Zaken, in een verklaring. Hiervoor wordt er een budget van ongeveer twee miljard euro vrijgemaakt. Het exacte bedrag is nog niet bekend, maar het ministerie gaf aan dat het om “lage enkelcijferige miljarden euro’s” gaat, volgens bronnen aan Bloomberg.
Chipbedrijven kregen vorige maand reeds de mogelijkheid van de Duitse minister van Economische Zaken om subsidies aan te vragen. Of deze bedrijven de subsidies daadwerkelijk in ontvangst zullen nemen, zal afhangen van de nieuwe Duitse regering en zijn begrotingsplannen.
Subsidies
Europa probeert al een tijdje zijn strategische afhankelijkheid van het Verre Oosten inzake microchips af te bouwen. Het wereldwijde chiptekort van enkele jaren geleden ligt hier mede aan de grondslag. De EU lokte grote chipspecialisten zoals Intel reeds naar Europees grondgebied, en meer specifiek Duitsland. Intel kreeg een subsidie van Duitsland van bijna tien miljard euro om een fabriek te bouwen in Maagdenburg. Dit project zou in totaal maar liefst 30 miljard euro kosten. Vandaag is de bouw echter uitgesteld door Intel.
lees ook
Intel mag fabrieken niet verkopen van VS
De Duitse regering wil nu andere chipbedrijven warm maken om de chipindustrie in het land te versterken. Begin november gaf de Duitse minister van Economische Zaken chipbedrijven de mogelijkheid om nieuwe subsidies aan te vragen. Toch heerst er nog heel wat onzekerheid. In februari zal de nieuwe regering van Duitsland haar eigen begroting plannen, waardoor chipbedrijven die nu subsidies aanvragen nog in onzekerheid moeten wachten.
Chips Act
De Chips Act is in het leven geroepen om de afhankelijk in Europa van de VS en Azië voor de productie ervan te verminderen. Die grote afhankelijkheid kwam enkele jaren geleden aan het licht tijdens het grote chiptekort. Daar wil Europa nu van afstappen met de Chips Act, die in 2023 officieel goedgekeurd werd. De Chips Act moet het aandeel van Europa in de wereldwijde chipproductie meer dan verdubbelen, tot twintig procent in 2030.