De Chips Act was een goede start, maar als Europa echt een rol van betekenis wil spelen, is een grotere portefeuille nodig. ESIA geeft zijn wenslijstje door aan de volgende legislatuur.
ESIA, de lobbygroep van de Europese chipindustrie, deelt in een rapport zijn aanbevelingen over de Chips Act. Volgens ESIA is het in 2023 vastgelegde budget onvoldoende toereikend om de doelstellingen van de Chips Act. De lobbygroep vraagt de volgende legislatuur om werk te maken van een ‘Chips Act 2.0’.
Grote ambities, mager budget
In de zomer van 2023 bereikte het Europese Parlement een definitief akkoord over de Chips Act. De ambities van de Europese Unie is om tegen 2030 tien tot twintig procent van de globale chipindustrie naar eigen grondgebied te halen. We stelden ons vorig jaar al vragen bij het eerder magere budget van 43 miljard euro en ESIA is dezelfde mening toegedaan.
De ESIA vindt de Chips Act een goede start. Het heeft grote namen zoals TSMC en Intel kunnen overtuigen om een fabriek op Europese bodem neer te zetten, al is het bij Intel nog lang niet zeker of die plannen doorgaan. Maar om de doelstellingen te halen, zal een grotere portefeuille nodig zijn.
Uitgestoken hand naar China
ESIA heeft ook op bestuurlijk vlak enkele aanbevelingen. Zo vraagt de lobbygroep dat in de nieuwe legislatuur een ‘chipsgezant’ wordt aangesteld, die de brug tussen de politiek en de industrie verkleint. Het rapport bevat ook aanbevelingen rond duurzaamheid en staffing.
Een laatste opvallend luik gaat over vrije handel. Daarin wordt de EU gevraagd om een open, globaal chipklimaat en samenwerking met andere regio’s te stimuleren. Het wordt niet letterlijk gezegd, maar dit is een vraag naar de EU om geen restricties tegen China op te leggen.
“ESIA van mening dat er een positievere benadering van economische zekerheid nodig is die gebaseerd is op ondersteuning en stimulansen, in plaats van een defensieve benadering die uitgaat van beperkende en beschermende maatregelen”, staat in het rapport te lezen.