Datacenters krijgen te maken met verschillende grote uitdagingen

datacenters

Onderzoek van het Britse bedrijf Keysource heeft uitgewezen dat datacenters met drie grote factoren te maken krijgen in de huidige markt. Dat zijn de snelheid om te voldoen aan de steeds groeiende vraag, duurzaamheid en een gebrek aan (menselijke) middelen.

De zesde jaarlijkse bevraging van Keysource wees uit dat de grootste uitdagingen die datacenters momenteel hebben zich focussen op snelheid, middelen en duurzaamheid. Dat kwam naar voor in een onderzoek waaraan 250 professionals uit de sector meewerkten.

Haast en spoed

Volgens Keysource-COO Jon Healy is de druk om steeds sneller te werken, het meest zorgwekkende punt in het rapport. Snelheid krijgt geregeld de voorkeur op alle andere zaken en dat is riskant, zegt hij.

Driekwart van de respondenten kreeg daardoor te maken met kwaliteitsproblemen die ze anders eerder hadden opgemerkt en aangepakt. Snelheid als voornaamste factor om competitief te blijven is dus misschien niet de ideale aanpak.

Gezocht: talent

Een ander probleem is de talentenpoel die nogal schaars voorzien is. De nodige mensen met de juiste skills zijn steeds meer een zeldzaamheid op de arbeidsmarkt. Dat geldt zowel voor de datacenters, als voor hun klanten, wat die poel nog kleiner maakt.

Bijna de helft van de respondenten heeft zo al meer projecten uitbesteed dan eigenlijk oorspronkelijk de bedoeling was. Hoewel de meerderheid erkende dat dit zorgde voor een betere en snellere service, zorgt dit op lange termijn natuurlijk wel voor een veel hogere kost.

Duurzaam, maar ook niet helemaal

Er is ook positief nieuws te rapen en dan wel wat betreft duurzaamheid. Bij 69 procent van de bevraagde organisaties is er een groen budget voorzien of zitten ze met verschillende actoren rond de tafel om duurzame doelstellingen te bespreken. Aangezien datacenters zelfs een invloed hebben op waterverbruik is dat positief.

Daartegenover staat dan weer wel een veel kleinere zeventien procent die duurzaamheid ook effectief als een prioriteit ziet. Amper een derde van de respondenten ziet een positieve evolutie in hun eigen duurzaamheidsstrategie. Bij de helft is die er zelfs gewoonweg niet. Daar komt dan nog bij dat 64 procent nog geen research deed naar zijn eigen CO2-voetafdruk en 57 procent is niet van plan om na te denken over toekomstige investeringen in die richting.

lees ook

On-prem datacenters nog lang niet met uitsterven bedreigd

Conclusie

Op zich is de markt voor datacenters vrij positief, zegt Healy. Het algemene risico blijft laag en de sector toonde in het recente verleden al de nodige veerkracht. Omstandigheden kunnen echter snel omslaan. De invloed van technologie, reguleringen, energiebronnen en wederom het aantal relevant geschoolde werkkrachten kan een negatieve rol spelen.

Dit onderzoek toont dan wel aan dat de markt voor datacenters blijft groeien, ondanks geopolitieke en economische problemen in de wereld, er blijft wel die drievoudige kanttekening. Het is volgens Healy van groot belang dat de sector alle drie zijn issues met duurzaamheid, snelheid tegenover kwaliteit en de nodige skills om dat te volbrengen, op orde krijgt.

In het huidige technologische en economische klimaat zal de vraag naar capaciteiten voor datacenters almaar toenemen. In Europa piekte die bijvoorbeeld uitzonderlijk, in het tweede kwartaal van dit jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home