Waterverbruik in datacenters stijgt door AI-opdrachten

microsoft

Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben aangetoond dat vijf zoekopdrachten via ChatGPT tot een halve liter water kunnen verbruiken. Ze komen tot die conclusie na een studie van het Microsoft datacenter in Iowa dat grotendeels gewijd is aan GPT-4.

De onderzoekers zijn van oordeel dat de immense groei van AI-modellen een nefaste invloed kan hebben op het milieu. Associated Press kon het rapport inkijken waarin de onderzoekers vaststellen dat amper vijf ChatGPT-opdrachten tot een halve liter water kunnen verbruiken. In dat cijfer zijn ook andere factoren zoals het indirect watergebruik verwerkt. Het is al langer geweten dat datacenters grote energie- en waterverbruikers zijn. Eind juni spraken we nog met twee topmannen van Google over het ver(water)duurzamen van het datacenter in Saint-Ghislain. Het Belgische datacenter van de techreus verbruikt jaarlijk 1,5 miljard liter water.

Milieueffecten van AI

De studie wil de milieueffecten blootleggen die gepaard gaan met succesproducten zoals ChatGPT. De onderzoekers kozen in die optiek voor het datacenter van Microsoft in Des Moines (Iowa), dat is gewijd aan GPT-4. Dat is het vierde generatiemodel van OpenAI en drijvende kracht achter verschillende AI-toepassingen. Uit cijfers blijkt dat het waterverbruik van het datacenter tussen 2021 en 2022 gestegen is met 34 procent, tot bijna 1,7 miljard liter. Daarmee verbruikt het dus meer dan bv het Google datacenter in Saint-Ghislain.

Volgens de onderzoekers is AI de grote boosdoener. Directe (koeling van servers) als indirecte waterfactoren (verbruik van elektriciteitscentrales die energie leveren) zijn mee opgenomen in de studie. Toch is er geen melding van een correlatie tussen het water- en energieverbruik en de complexiteit van de opdracht. Microsoft gaf aan AP toe dat “het trainen van grote modellen energie- en waterintensief kan zijn”, maar dat het streefde naar een grotere trainingsefficiëntie. De techreus benadrukte ook de inspanningen op vlak van hernieuwbare energie en duurzaamheid in het algemeen.

Ligging cruciaal

Volgens de onderzoekers zorgt de ligging van het datacenter in Iowa ervoor dat de situatie ‘nog meevalt’. Het kan dus nog een stuk erger indien het datacenter in een warmer gebied zou liggen. In Iowa is het weer voor het grootste deel zo koel dat de ventilatie voldoende is om de servers te koelen. Pas vanaf 29 graden begint de faciliteit water uit het net te halen om voor extra koeling te zorgen. Logischerwijze is het waterverbruik dan ook het hoogst in de zomermaanden. Uit cijfers van vorig jaar bleek dat het datacenter in de zomermaanden liefst 11,5 miljoen liter water oppompte.

lees ook

Een zwembad voor je servers: immersiekoeling wordt deel van de oplossing

De studie werpt ook een blik op de grote AI-concurrent van GPT, Google Bard. De onderzoekers stellen dat Google in dezelfde periode (2021-2022) dertig procent meer water gebruikte, in al de Amerikaanse datacenters. Ook hier schrijven de onderzoekers de stijging grotendeels toe aan de AI-explosie. Opvallende vaststelling hier is dat de faciliteiten van Google in Iowa de dorstigste van allemaal waren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home