Cijfers voor Threads stevig gedaald

Meta’s nieuwste worp Threads nam een vliegende start, maar lijkt al snel weer te vertragen. Grote baas Mark Zuckerberg is echter nog niet ongerust.

Threads lanceerde op 5 juli en schoot aan lichtsnelheid uit de startblokken. Na amper vijf dagen klokte de concurrent voor – toen nog – Twitter al af op honderd miljoen gebruikers. Die indrukwekkende cijfers zijn inmiddels sterk gedaald, maar Meta luidt de alarmbel nog zeker niet.

Hoge klim, diepe val

SimilarWeb, een software- en databedrijf dat zich bezig houdt met de analyse van online verkeer, publiceerde verschillende cijfers in de weken na de gloeiendhete start van Threads. Op minder dan twee weken ging Meta’s nieuwste van 49 miljoen dagelijkse gebruikers naar 23,6. Een week later was de vrije val compleet en zag Threads dagelijks nog maar 12,6 accounts voorbijkomen.

Met een historische start als die van Threads is het niet verwonderlijk dat dat cijfer achteraf wat in perspectief wordt gezet en weer daalt. De app is gelinkt aan Instagram, dat met enkele miljarden accounts sowieso al een immense bron van gebruikers was en nog steeds is. Bovendien zit nieuwsgierigheid in de menselijke natuur, heel wat mensen wilden natuurlijk een keer zien wat Threads nu juist inhoudt.

Dan is er nog de absolute X-factor in de capriolen van Mark Zuckerberg zijn toekomstige tegenstander in de MMA-ring, Elon Musk. Die lijkt elke week harder te proberen om zoveel mogelijk gebruikers weg te jagen bij wat met de start van Threads nog bekend stond als Twitter. Een deel van die honderd miljoen kwam dan ook uit die richting.

lees ook

Lancering Threads escaleert in juridisch gevecht tussen Twitter en Meta

In principe is Threads nog steeds niet beschikbaar in de EU, wegens de strengere privacyregels binnen de Unie. Heel wat nieuwsgierige early adopters vonden in het begin toch een manier om de app te downloaden en zich te registreren, vaak via een VPN. Het duurde echter niet lang voor Meta daar actie tegen ondernam, het bedrijf vermijdt af en toe toch liever een juridisch gevecht met de Europese instituten. In hoeverre die beslissing invloed heeft op de dalende cijfers is niet duidelijk.

Geen zorgen

Meta en CEO Mark Zuckerberg zijn echter niet ongerust. Tijdens de online conferentie over de laatste kwartaalcijfers kwam Threads ook aan bod en de toon was toch eerder positief. Het bedrijf had een drop ingecalculeerd en was eerder aangenaam verrast door het aantal gebruikers die dagelijks terugkeren.

Er worden in de toekomst nog extra functies verwacht, zoals een desktopversie en een zoekfunctie, zaken die gebruikers gewend zijn bij gelijkaardige platformen. Aanpassingen als dat moeten helpen om de gebruikscijfers meer te stabiliseren. Een meer “innige” integratie met hoofd-app Instagram behoort ook tot de mogelijkheden.

Als het optimisme van Meta terecht is, kan het platform misschien zelfs een alternatief worden voor adverteerders die de willekeur en tanende reputatie van X beu zijn. Het is dus wat afwachten, want als die trend van dalende cijfers bij Threads toch permanent blijkt, is de gecontesteerde vaste waarde van Musk misschien toch nog steeds de betere optie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home