Lancering Threads escaleert in juridisch gevecht tussen Twitter en Meta

threads twitter vs meta

Twitter is niet opgezet met de concurrentie van Threads, het nieuwe socialmediaplatform van Meta. Volgens Twitter zou Meta bewust ex-werknemers hebben verleid om bedrijfsgeheimen los te peuteren.

Threads is nog maar een dag oud, maar het platform heeft al heel wat stof doen opwaaien. Mark Zuckerberg knipte gisteren het lintje officieel door voor zijn nieuwste platform. Op Threads kunnen gebruikers blogs delen van maximaal vijfhonderd tekens, al dan niet vergezeld met een video. Mede dankzij het feit dat Instagram-gebruikers met hun account kunnen inloggen, lokte Threads op dag één al dertig miljoen gebruikers.

Juridisch gevecht

De gelijkenissen tussen Threads en Twitter zijn moeilijk te negeren en dat is in het nest van het blauwe vogeltje niet onopgemerkt gebleven. In een uitgelekte brief van Alex Spiro, de persoonlijke advocaat van Elon Musk, krijgt Meta de beschuldiging ‘handelsgeheimen’ te hebben gestolen van Twitter om het platform te ontwikkelen. Na de recente ontslagrondes bij Twitter trok Meta aan de mouw van de ex-werknemers om te kunnen concurreren met hun voormalige werkgever. Twitter dreigt met juridische acties tegen Meta.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg weerlegt die claims en zegt dat geen enkele ex-Twitter-werknemer betrokken is bij de ontwikkeling van Threads. Dat statement kan Meta vanaf nu ook gewoon op zijn nieuwe platform delen om wat extra zout in de wonden te strooien. Het lijkt kwestie van tijd vooraleer Musk en Zuckerberg neus aan neus komen te staan. Is het niet in een kooi, dan wel in de rechtbank.

De lancering van Threads is overigens ook niet zonder horten en stoten verlopen. Wie een Threads-account aanmaakte maar niet van plan is rond te blijven hangen op het platform, verliest ook zijn of haar Instagram-account wanneer Threads wordt verwijderd. Meta zegt aan een oplossing voor deze bug te werken.

Nog niet in Europa

In Europa hoeven we ons hier allemaal niets van aan te trekken. Meta brengt Threads voorlopig nog niet naar de EU uit schrik voor de Europese privacywetgeving. Het bedrijf kan de bijna verplichte koppeling en data-uitwisseling tussen Threads en Instagram maar moeilijk goedpraten.

lees ook

Facebook verder in het nauw gedreven door nieuwe EU-rechtszaak rond persoonlijke data

Je hebt mogelijk al APK-bestanden zien circuleren om Threads met een omweg te installeren, maar dergelijke bestanden houden altijd risico’s in. We raden het je dan ook niet aan om de app langs deze weg binnen te halen op je smartphone.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home