Chipmarkt groeit minder snel te midden van aanhoudende tekorten

chip wafer

De wereldwijde chipmarkt blijft groeien, maar de groei keert terug naar meer realistische proporties. Het chiptekort blijft voorlopig nog voelbaar.

Na een enorm groeijaar in 2021 voorspellen de analisten van IC Insights een meer ingehouden groei van de semiconductorverkoop in 2022. Toch stevent de markt af op een record, met een geanticipeerde totale verkoop ter waarde van meer dan 680 miljard dollar.

Meer beperkte groei

Concreet zou de groei ongeveer 11 procent bedragen vergeleken met vorig jaar. Van 2020 op 2021 groeide de marktomzet met een stevige 25 procent. De pandemie was daarvoor de drijfveer. Het bestaande aanbod kon de grote vraag naar chips niet bijhouden, wat ervoor zorgde dat de fabrieken op volle toeren draaide en fabrikanten de marges konden opdrijven. Tekorten zorgden elders in de logistieke ketting wel voor problemen, maar dat liet zich niet merken bij de totale omzet.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

Voor 2022 beloven de grootste problemen met high-end chips met hogere marges zoals laptopprocessors opgelost te zijn. De beschikbaarheid van GPU’s blijft nog wel problematisch, maar dat zou tegen de tweede helft van dit jaar toch ook aanzienlijk moeten beteren.

Eenvoudige chips

De grootste problemen situeren zich momenteel bij goedkopere en minder complexe chips, waarvoor de marges kleiner zijn. Die zijn kritiek voor heel wat toestellen, maar rollen onvoldoende van de band. Canon kondigde pas nog aan dat het om die reden tijdelijk toner zonder slimme chips zal verschepen.

De capaciteit van de chipproductie groeit intussen, maar investeringen in fabrieken voor dergelijke eenvoudige chips blijven risicovol. Chips bouwen blijft in 2022 een winstgevende en groeiende business, al zijn daarmee alle problemen in de logistieke ketting nog niet van de baan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home