De chiptekorten lijken definitief voorbij. Door een daling in de verkoop van consumenten zitten chipfabrikanten nu met overvolle magazijnen.
Onder meer Micron, Nvidia en AMD doen hun beklag over de overtollige voorraden chips aan de krant Wall Street Journal. Waar de industrie twee jaar lang de klok rond moest werken om de gapende tekorten bij te benen, liggen de magazijnen van de chipmakers nu vol met onderdelen die ze niet verkocht krijgen. Volgens ramingen van de Zwitserse bank UBS ligt de voorraadoverschot op het hoogste peil sinds veertig jaar.
Dalende vraag naar elektronica
Dat alles heeft te maken met een drastische daling in verkoop van elektronica op de consumentenmarkt. In de jaren 2020 en 2021 zorgde onder meer het thuiswerken voor een stijgende vraag naar elektronicatoestellen zoals laptops en tablets. Dit jaar stabiliseerde de vraag opnieuw en onder impuls van de inflatie kochten consumenten minder elektronica. Dat was duidelijk voelbaar op de pc-markt en ook de smartphonemarkt zit in een diep dal.
lees ook
IDC: ‘Tablet- en pc-markt zullen verder krimpen in 2023’
Veel chipfabrikanten schroefden hun productie inmiddels weer terug en grote spelers zoals Micron en Intel kondigden zelfs al ontslagrondes aan. De voorspellingen klinken ook niet bepaald positief; de fabrikanten vermoeden dat de vraag pas halverwege 2023 opnieuw kan stabiliseren. “Het is moeilijk om het licht aan het einde van de tunnel te zien”, klonk Pat Gelsinger in oktober al allesbehalve optimistisch.
Samsung ziet het rooskleurig
De enige die het nog positief lijkt in te zien, is Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf kondigde aan in 2023 zijn grootste chipfabriek juist in het thuisland juist uit te gaan breiden om de productie op te trekken. Samsung wil van de problemen bij de concurrentie gebruik maken om de marktpositie te verstevigen.
Ook bij TSMC, dat nochtans meedeelt in de klappen, is deze week goed nieuws te melden. De Taiwanese chipreus start deze week met de massaproductie van 3nm-chips, waar Apple vol ongeduld op zat te wachten.