TSMC verhoogt prijzen voor chips met 20 procent

TSMC

Chipfabrikant TSMC gaat zijn prijzen sterk verhogen. De kans is groot dat de stijging een voelbare impact zal hebben op de finale prijskaartjes van tal van producten.

’s Werelds grootste chipbouwer plant een flinke prijsstijging voor zijn diensten. TSMC wil zijn prijzen met tot 20 procent verhogen. Dat weet de Wall Street Journal, al geeft TSMC zelf geen commentaar op de berichtgeving. Voor de nieuwste en geavanceerdste productielijnen zoals 10 nm, 5 nm en 7 nm zou de fabrikant een prijsstijging van tien procent voor ogen hebben. Voor oudere nodes zal die oplopen tot 20 procent.

Voelbare impact

TSMC bouwt chips voor onder andere AMD, Nvidia, Apple en zelfs Intel. Zij maken hoofdzakelijk gebruik van de nieuwere productienodes. Andere klanten zoals autofabrikanten vertrouwen op de oudere processen voor hun microchips en controllers. Daarbij gaat het doorgaans om minder geavanceerde en goedkopere designs.

Wat de impact van de prijsstijging zal zijn, is onduidelijk. De tien procent voor geavanceerde chips, zal vermoedelijk wel voelbaar zijn. De kans is reëel dat chipdesigners de meerkost zullen doorrekenen naar de klant.

Chiptekort

TSMC verhoogt zijn prijzen in de marge van een ongezien wereldwijd capaciteitstekort voor de productie van semiconductors. Een nefaste samenloop van omstandigheden zorgde ervoor dat de wereld nog tot zeker volgend jaar met tekorten zal kampen. In dat opzicht is het logisch dat TSMC zijn prijzen aanpast. Langs de andere kant draait het Taiwanese bedrijf nog steeds monsterwinsten, met 18,5 miljard dollar aan winst vorig jaar.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home