Nu Micron niet meer mag leveren in China, kunnen Samsung en SK Hynix dat gat vullen. Of Zuid-Korea dat wil, is een ander paar mouwen.
De VS en China zitten al een aantal jaar in een handelsoorlog verstrikt. China heeft geen toegang meer tot de nieuwste chips omdat die Amerikaanse technologie bevatten. Dat wringt bij de volksrepubliek, waardoor die nu toeslaat met een eigen beperking: Micron mag niet meer leveren in China.
Micron is één van de drie grote leveranciers wat betreft geheugenchips. Die drie tezamen hebben 95 procent van de markt in handen wat betreft DRAM en 64 procent van de NAND-flashmarkt. Opvallend: China heeft niet de technologie of productiecapaciteit van Micron in huis om dat te compenseren.
Enter Samsung en SK Hynix, twee Zuid-Koreaanse bedrijven die op dit ogenblik klappen van de zweep krijgen. De vraag naar onder andere DRAM daalt, wat resulteert in overtollige productie en kelderende prijzen. Micron deed vorig jaar voor 3 miljard dollar aan business met China, een mooi cijfer dat de bloedrode cijfers kan afzwakken.
Samsung en SK Hynix in China
Daar tegenover staat dat Zuid-Korea sinds een jaar een nieuwe conservatieve leider heeft, Yoon Suk Yeol, die warmdraait voor de VS en net een bezoek achter de rug heeft met President Biden. Zuid-Korea trekt steeds meer de kar van de VS en is zelfs gestart met het opstarten van logistieke ketens gefocust op technologie en andere economische initiatieven om China buitenspel te zetten.
Extra vervelend: 22 procent van ’s werelds NAND-flashchips wordt door beide gemaakt in China. SK Hynix heeft daar bovenop ook nog eens 12 procent van ’s werelds DRAM-productie in China volgens analistenbureau Trendforce.
De komende weken wordt een interessant schaakspel gespeeld tussen de verschillende landen. Wie uiteindelijk aan het langste eind zal trekken, is nog niet duidelijk.