Citymesh rolt nog dit jaar privaat 5G-netwerk uit in Zeebrugge

Zeebrugge

De haven van Zeebrugge kan vanaf eind dit jaar beroep doen op een eigen 5G-netwerk. Dat wordt uitgerold door Citymesh, dat per toeval als enige in België al een stuk 5G-spectrum in handen heeft.

Het 5G-netwerk zal volgens Data News verschillende onderdelen in de haven connecteren, waaronder sleepboten, meetstations voor de luchtkwaliteit, camera’s, kaaisensoren en de nieuwe zeesluis. In een eerste fase wordt het netwerk eind dit jaar operationeel gemaakt in de voorhaven. De achterhaven volgt tegen midden volgend jaar.

Ook bedrijven in de haven zullen het netwerk kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor dispatching en kritieke groepscommunicatie. Zo zullen de aannemers van het offshore windmolenpark het 5G-netwerk gebruiken voor hun communicatie tijdens de bouw en het onderhoud van het park.

De Brugse operator Citymesh neemt de end-to-end ondersteuning en commerciële uitbating van het 5G-netwerk op zich. De apparatuur wordt door Nokia geleverd.

5G per toeval

Citymesh klopte al in 2015 aan bij het BIPT voor toegang tot band 42 op 3,5 GHz. Citymesh plaatst onder meer wifi-hotspots in steden, maar wilde daarvoor geen gebruik maken van de backbone van Telenet of Proximus. Met een eigen draadloze oplossing wilde het bedrijf de hotspots met elkaar en met het internet verbinden.

Twee jaar later besliste Europa dat band 42 de voorkeursband zou worden voor de Europese uitrol van 5G. Plots had Citymesh als enige in ons land toegang tot het juiste deel van het radiospectrum om met 5G aan de slag te gaan. De andere operatoren moeten wachten tot de overheid eindelijk zijn spectrumveiling organiseert. Die werd eerder dit jaar geblokkeerd, omdat de verschillende overheden het niet eens raakten over de verdeelsleutel voor de opbrengsten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home