Kleinere browsers profiteren vrijwel meteen van versoepelingen in iOS

firefox ios

Sinds Apple een browserkeuzescherm heeft geïmplementeerd in iOS, zijn gebruikersaantallen van Mozilla, Vivaldi en Brave snel gestegen. De DMA lijkt zijn doel niet te missen.

Het keuzemenu voor browsers is één van de nieuwe aanpassingen die Apple heeft aangebracht in iOS 17.4: een verplichte knieval naar de Digital Markets Act die op 7 maart van kracht is gegaan. iOS-gebruikers kunnen nu vrij kiezen welke browser ze gebruiken in plaats van dat standaard Safari wordt geopend. De regel moet browsers met een kleiner marktaandeel meer kans geven in het iOS-ecosysteem en uit cijfers die Brave deelt, lijkt dat ook goed te lukken.

lees ook

iOS 17.4 laat sideloaden toe, onder strikte voorwaarden

Sinds de uitrol van iOS 17 is het aantal gebruikers van de Brave-browser gestegen van 8.000 naar 11.000. “Waarom hebben Apple en Google het zo lang moeilijk gemaakt om van standaardbrowser te veranderen? Omdat het een krachtige manier is om concurrenten te blokkeren. Kijk maar naar wat er gebeurde met de installatie van Brave op iPhone in de EU toen Apple op 6 maart een nieuw scherm uitrolde om de standaardbrowser te kiezen”, zegt Brave op X. De bijhorende grafiek spreekt boekdelen.

Ook Mozilla, eigenaar van browser Firefox, en Vivaldi rapporteren aan The Register een stijging in het aantal gebruikers sinds Apple vrijere keuze aanbiedt, al spreekt die laatste nog niet van een schokeffect. De browsers maken voorlopig nog wel gebruik van de WebKit-engine. In principe mogen browsers onder de DMA hun eigen engine meebrengen naar iOS, maar Mozilla had eerder al aangekaart dat het dan twee browsers zou moeten onderhouden in iOS.

Wat met Google?

Hoewel experten aanvankelijk sceptisch waren over de impact van de DMA, lijken deze eerste cijfers toch aan te tonen dat de wetgeving kleinere marktspelers een duwtje in de rug kan geven. Het hoeft soms niet moeilijker te zijn dan gebruikers gewoon alle keuzeopties die ze hebben te tonen. Ook Google staat niet boven de DMA-wet. Google zal niet alleen een keuzemenu moeten tonen voor browsers, maar ook voor zoekmachines aan gebruikers van Android en Chrome.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home